Prin Legea pentru modificarea unor acte normative Nr. 212 din 20 iulie 2023 ce vizează politica bugetar-fiscală au fost efectuate modificări în Codul Fiscal privind dreptul de a contesta decizia Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunea funcționarului fiscal. Astfel articolul 267 din CF se expune în redacția nouă:
(1) Decizia Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunea funcționarului fiscal poate fi contestată numai de persoana vizată în decizie sau împotriva căreia a fost întreprinsă acțiunea ori de reprezentantul ei, în modul stabilit de prezentul cod.
(2) Contestația împotriva deciziei Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunii funcționarului fiscal depusă de alte persoane decât cele indicate la alin. (1) va rămâne neexaminată de Serviciul Fiscal de Stat.
(3) Obligația de a dovedi incorectitudinea deciziei emise de Serviciul Fiscal de Stat se atribuie persoanei care contestă.
Menționăm din 0101.2023 conform acestui articol a fost stabilit că decizia Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunea funcționarului fiscal poate fi contestată în conformitate cu prevederile Codului administrativ.
În afara de aceasta Codul Fiscal se completează cu articolele 2671–2673 și 2731 cu următorul cuprins:
Articolul 2671. Termenul de depunere a contestației
(1) Contestația împotriva deciziei Serviciului Fiscal de Stat sau acțiunii funcționarului fiscal poate fi depusă în decursul a 30 de zile de la data comunicării sau notificării privind decizia sau întreprinderea acțiunii contestate. Dacă persoana indicată la art.267 alin.(1), din motive independente de voința ei, nu a putut respecta termenul legal de depunere a contestației, atunci, la cerere, ea poate fi repusă în termen de Serviciul Fiscal de Stat. Culpa reprezentantului legal se atribuie reprezentatului.
(2) Contestația depusă după expirarea termenului menționat la alin.(1) fără ca persoana vizată să fie repusă în termen în modul prevăzut la același alineat rămâne neexaminată.
Articolul 2672. Depunerea contestaţiei
(1) Contestaţia împotriva deciziei Serviciului Fiscal de Stat sau acţiunii funcţionarului fiscal se depune la Serviciul Fiscal de Stat şi se examinează de către acesta.
(2) În cazul unui dezacord cu decizia pe care Serviciul Fiscal de Stat a emis-o pe marginea contestaţiei, contribuabilul este în drept să se adreseze în instanţa de judecată competentă.
Articolul 2673. Examinarea contestaţiei
(1) Serviciul Fiscal de Stat examinează contestaţia în termen de 30 de zile de la data primirii, cu excepţia cazurilor în care conducerea acestuia emite o decizie cu privire la prelungirea termenului menționat, fapt despre care este înştiinţat contribuabilul. Perioada cu care se prelungește termenul nu va depăși 30 de zile.
(2) La examinarea contestaţiei este invitat contribuabilul pentru a da explicaţii, având dreptul să depună documente confirmative. Contribuabilul este citat în conformitate cu art. 226 alin. (1), (2) şi alin. (3) lit. a)–e). Cazul poate fi examinat în absenţa contribuabilului dacă acesta a fost citat în modul stabilit şi, din motive neîntemeiate, nu s-a prezentat sau dacă a solicitat examinarea contestaţiei în absenţa sa.
(3) După examinare, conducerea Serviciului Fiscal de Stat emite o decizie pe marginea contestaţiei, un exemplar al căreia se comunică contribuabilului în decurs de 3 zile lucrătoare după emiterea deciziei.
Articolul 2731. Contestarea în instanță de judecată a deciziei Serviciului Fiscal de Stat şi a acţiunilor funcţionarilor fiscali
Decizia Serviciului Fiscal de Stat şi acțiunile funcționarilor fiscali pot fi contestate, în modul stabilit de legislație, şi în instanța de judecată.
Toate modificările efectuate au întrat în vigoare la data publicării a legii respective în Monitorul Oficial - 10.08.2023.