Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Care este modalitatea de achitare din străinătate a impozitului pe venit, precum și a oricărui alt tip de impozit sau taxă?
Achitarea de peste hotarele țării a impozitului pe venit sau a oricărui alt tip de impozit sau taxă, se efectuează în valută străină (EUR/USD), conform următoarelor date bancare:
1. În dolari SUA:
Beneficiary: Ministry of Finance of RM – State Treasury Account of institution: IBAN
SWIFT: NBMDMD2X
Correspondent Bank of the NBM:
- FEDERAL RESERVE BANK OF NEW YORK, NEW YORK
- SWIFT BIC: FRNYUS33
- ACCOUNT NO: 021087125
Details of payment: Please indicate full beneficiary′s name, treasury account number, payment′s destination in conformity with budget classification, beneficiary′s IDNO (1006601000037).
2. În EURO:
Beneficiary: Ministry of Finance of RM – State Treasury Account of institution: IBAN
Beneficiary Bank: National Bank of Moldova
SWIFT: NBMDMD2X
Correspondent Bank of the NBM:
- RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL AG VIENNA
- SWIFT: RZBAATWW
- IBAN: AT953100000155096770
Details of payment: Please indicate full beneficiary′s name, treasury account number, payment′s destination in conformity with budget classification, beneficiary′s IDNO (1006601000037). La perfectarea documentului de plată, în rubrica „Account of institution” se va indica codul IBAN, după cum urmează:
a) generat pe pagina web a Ministerului Finanţelor mf.gov.md, prin selectarea codului Clasificaţiei economice, raionului în care se află contribuabilul şi codului statistic al localităţii contribuabilului conform clasificatorului unităţilor administrativ-teritoriale (CUATM);
b) pentru plăţile efectuate de către subiecţii impozabili prevăzuţi în art. 94 lit.
d) din Codul fiscal, aferente taxei pe valoarea adăugată la mărfurile produse şi serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova (cod ECO 114110), se indică codul IBAN: MD04TRGAAA11411001000000. La perfectarea documentului de plată se va indica obligatoriu în destinaţia plăţii codul fiscal/codul TVA atribuit prin intermediul SIA „e-Commerce VAT”;
De asemenea, achitarea impozitelor și taxelor persoanelor fizice poate fi efectuată on-line prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay (www.mpay.gov.md) sau serviciului „Achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” disponibil pe portalul www.sfs.md.
- Care este procedura scoaterii din evidență fiscală a organizaţiilor cu statut de persoană fizică nerezidentă, care deţin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligaţii fiscale – codul fiscal atribuit de SFS?
Conform art. 187 alin. (31) din Codul fiscal și pct. 54 din Instrucțiunea privind evidența contribuabililor, aprobată prin Ordinul SFS nr. 352/2017 (în continuare - Instrucțiune), dacă contribuabilul luat la evidenţă fiscală, de către SFS, îşi încetează activitatea pe parcursul anului fiscal, persoana responsabilă a acestuia este obligată, în termen de 60 de zile de la luarea deciziei de încetare a activităţii, să prezinte SFS copia de pe avizul privind iniţierea procedurii de încetare a activităţii, publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, în conformitate cu anexa nr. 18 la Instrucţiune.
Contribuabilul aflat în proces de lichidare este obligat să prezinte toate dările de seamă fiscale și să achite toate obligațiile în condițiile stabilite de art. 1881 din Codul fiscal.
Totodată, potrivit pct. 74 din Instrucțiune, procedura scoaterii din evidenţa fiscală a persoanelor juridice nerezidente care deţin obiecte impozabile pe teritoriul Republicii Moldova sau care au obligaţii fiscale se va efectua la cererea depusă de contribuabil (anexa nr.2 la Instrucţiune), la care se vor anexa:
a) copia documentului eliberat de către persoana juridică nerezidentă ce confirmă încetarea activităţii reprezentanţei permanente;
b) extrasul din registrul comerţului naţional din ţara de origine ce confirmă că conform legislaţiei sale naţionale nerezidentul şi-a încetat activitatea şi nu mai este persoană juridică;
c) certificatul de atribuire a codului fiscal.
Prin urmare, în cazul stingerii de către contribuabil a tuturor obligațiilor fiscale față de bugetul public naţional și prezentării documentelor menționate, subdiviziunea SFS, conform razei de deservire va efectua înscrierile despre anularea codului fiscal în Registrul fiscal de stat (pct. 78 din Instrucțiune).
- Care este modul de eliberare a facturii fiscale, de către subiectul impozabil, la efectuarea livrărilor de mărfuri/servicii către agentul economic care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi care nu are relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar?
Potrivit art. 117 alin. (14) din Codul fiscal, începând cu 1 ianuarie 2025, subiectul impozabil la efectuarea livrărilor de mărfuri/servicii către agentul economic care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi care nu are relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar este obligat să prezinte cumpărătorului (beneficiarului) pentru livrări de mărfuri/servicii factura fiscală electronică (e-factura).
Prevederile alineatului în cauză nu se aplică pentru livrările de energie electrică, de energie termică, de gaz natural, pentru serviciile de comunicaţii electronice şi serviciile comunale.
Lista agenților economici, care se află pe teritoriul Republicii Moldova și care nu au relații cu sistemul ei bugetar, poate fi accesată pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat la acesarea următorului link https://sfs.md/ro/route.e-invoice-entities.
Modul de creare, expediere şi recepţionare a facturilor fiscale, generate în Sistemul informaţional automatizat de creare şi circulaţie a facturilor fiscale „e-Factura”, între participanţii la tranzacţiile economice documentate prin acestea, este stabilit în Regulamentul cu privire la Sistemul informaţional automatizat de creare şi circulaţie a facturilor fiscale electronice „e-Factura”, aprobat prin Ordinul Serviciului Fiscal de Stat nr.317/2020.
Totodată, în cazul în care, la emiterea facturii fiscale în format electronic agentului economic, care se află pe teritoriul Republicii Moldova şi care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei bugetar, acesta nu este înregistrat în Registrul fiscal de stat, funcționalul SIA „e-Factura”, permite înregistrarea acestuia.
În acest sens, la generarea e-Facturii, în adresa agenților economici ce nu se regăsesc în lista din catalogul SFS a datelor cu caracter guvernamental, urmează de accesat meniul „Setări - SIA „e-Factura” – compartimentul - Nerezidenți”.
- Este în drept contribuabilul să deducă suma achitată pentru procurarea primei de asigurare în baza contractului de asigurare de viață, asigurări de sănătate, asigurări de incendiu şi de alte calamităţi naturale?
În conformitate cu prevederile art. 352 alin. (4) din Codul fiscal, se permite deducerea sumei achitate de către persoana fizică pentru procurarea primei de asigurare în baza contractului de asigurare încheiat în temeiul claselor de asigurări de viaţă, asigurări de sănătate, asigurări de incendiu şi de alte calamităţi naturale, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat, pentru toate tipurile de contracte cumulativ.
- Are dreptul contribuabilul la deducerea sumelor achitate sub formă de dobânzi în cazul procurării primei locuinţe în baza contractului de credit?
În conformitate cu prevederile art. 352 alin. (5) din Codul fiscal, se permite deducerea dobânzilor achitate de către persoana fizică, pe parcursul perioadei fiscale, în cazul procurării primei locuinţe în baza contractului de credit, altul decât cel contractat prin programele de stat, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat.
Pentru locuinţa proprietate comună în devălmăşie/cote-părţi, dreptul la deducere se acordă fiecărui beneficiar al creditului, proporţional cotei-părţi deţinute, aplicată conform limitei stabilite.
- Are dreptul contribuabilul la deducerea cheltuielilor suportate pentru învăţământul persoanelor întreţinute copii oferit de instituţiile de învăţământ?
În conformitate cu prevederile art. 352 alin. (6) din Codul fiscal, se permite deducerea cheltuielilor achitate de către persoana fizică, pe parcursul perioadei fiscale, pentru învăţământul persoanelor întreţinute copii oferit de instituţiile de învăţământ prevăzute la art.15 din Codul educaţiei nr.152/2014, în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat. Cuantumul deductibil se aplică cumulativ pentru numărul total de copii şi pentru toate tipurile de învăţământ.
Ordinul SFS nr. 145 din 28-02-2025
Ordinul SFS nr. 158 din 04-03-2025
Ordinul SFS nr. 159 din 04-03-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.