Astăzi, 25 octombrie 2024, Serviciul Fiscal de Stat a publicat în Monitorul Oficial, Ordinul SFS nr. 508/2024 cu privire la aprobarea Indicațiilor metodice privind efectuarea vizitei fiscale și aplicarea chestionarului contribuabilului.
În conformitate cu Ordinul SFS nr. 508/2024, Serviciul Fiscal de Stat are misiunea de a asigura o deservire eficientă a contribuabililor și de a preveni încălcările fiscale. Obiectivul principal rămâne, în continuare, colectarea și onorarea deplină a obligațiilor fiscale de către contribuabili.
Pentru a atinge acest obiectiv și pentru a reduce numărul de controale, SFS utilizează proceduri fiscale precum vizita fiscală și chestionarul contribuabilului. Aceste instrumente sunt concepute nu doar pentru a verifica conformitatea fiscală, ci și pentru a informa contribuabilii cu privire la posibilele riscuri identificate și acordarea suportului necesar.
Conform Indicațiilor metodice, aplicarea chestionarului contribuabilului este esențială pentru realizarea atribuțiilor Serviciului Fiscal de Stat și pentru asigurarea unei administrări fiscale eficiente. Chestionarul contribuabilului conține întrebări, după caz solicitări de prezentare în copie a documentelor confirmative, aferente activității contribuabililor privind persoanele cu funcții de răspundere, genurile de activitate practicate, subdiviziunile disponibile, prezentare de explicații, etc., în scopul clarificării anumitor situații/neconcordanțe între datele raportate de contribuabil și cele cunoscute autorității fiscale.
În ceea ce privește procedura de întocmire, chestionarul se întocmește în două exemplare, dacă este semnat olograf, sau în unul singur, dacă este semnat electronic. Semnarea electronică se efectuează de către reprezentantul contribuabilului (conducător, contabil sau persoană împuternicită), cu remiterea ulterioară spre contrasemnare pe adresa funcționarului fiscal. Acesta din urmă va asigura remiterea documentului semnat de ambele părți.
În cazul refuzului contribuabilului de a completa chestionarul în termen de 3 zile de la remitere, se va purcede la efectuarea vizitei fiscale conform modului general stabilit.
Conform capitolului III din Indicațiile metodice, vizita fiscală reprezintă un instrument de administrare fiscală cu scop de asigurare a conformării voluntare prin acordarea consultațiilor, analiza activității, acumularea unor date despre activitatea contribuabilului. Astfel, vizita fiscală se efectuează cu scopul:
- înregistrării în calitate de subiect al impunerii cu TVA;
- înregistrării în calitate de antrepozitar autorizat;
- constatării adresei juridice/adresei subdiviziunii;
- acumulării datelor generale despre activitatea contribuabilului și acordarea de sprijin explicativ-consultativ privind modul de aplicare a legislației fiscale;
- monitorizării privind disciplina de casă sau alte aspecte ce vizează administrarea fiscală, prin observarea directă a activității;
- identificării contribuabilului (în cazul persoanelor fizice);
- identificării contribuabililor ce transmit în locațiune bunuri imobile.
Despre inițierea vizitei fiscale, contribuabilul va fi informat din timp, prin intermediul unui apel telefonic pentru stabilirea datei vizitei. Dacă nu se poate realiza acest apel, funcționarul fiscal va trimite o înștiințare prin intermediul poștei electronice (e-mail) și/sau prin intermediul cutiei poștale din Cabinetul electronic personal al contribuabilului de pe portalul Serviciul Fiscal de Stat, și/sau prin scrisoare recomandată, Înștiințarea privind inițierea vizitei fiscale.
Vizita fiscală poate fi solicitată de către contribuabil, în special în contextul înregistrării ca plătitor de TVA, a obținerii statutului de antrepozitar autorizat sau a înregistrării unui antrepozit fiscal nou. Pe de altă parte, vizita fiscală poate fi inițiată și de Serviciul Fiscal de Stat în cazul stabilirii unor posibile riscuri de neconformare fiscale, care necesită a fi examinate prevenind astfel eventualele încălcări legale și asigurând o mai bună informare a contribuabililor.
În cadrul vizitei fiscale, se va examina perioada ultimului an fiscal și perioada de gestiune curentă închisă până la data efectuării vizitei, cu excepția cazurilor în care sunt necesare date/informații pentru perioade anterioare, ținând cont de termenul de prescripție stabilit la art.264 Cod fiscal, în scopul aprecierii modului de respectare a legislației fiscale, clarificării unor posibile semne de încălcare a actelor normative în vigoare. Dacă agentul economic în perioada de 12 luni de activitate a fost supus vizitei fiscale periodic de 2-3 ori, vizita fiscală urmează a fi efectuată pentru perioada de la ultima vizită fiscală.
După finalizarea vizitei fiscale funcționarul fiscal perfectează Raportul vizitei fiscale/Raportul vizitei fiscale privind înregistrarea ca subiect al impunerii cu TVA/Raportul vizitei fiscale privind înregistrarea în calitate de antrepozitar autorizat/Raportul vizitei fiscale de constatare a adresei juridice/adresei subdiviziunilor/Raportul vizitei fiscale privind transmiterea în locațiune, arendă, uzufruct a proprietății imobiliare și Procesul-verbal de observare directă a activității contribuabilului, în funcție de scopul vizitei fiscale, pe foi format A4, în care se consemnează datele sau faptele constatate și subiectele discutate în cadrul vizitei fiscale.
Ordinul a intrat în vigoare la data de 25 octombrie 2024, abrogând astfel Ordinul SFS nr.388/2019 referitor la aprobarea Indicațiilor metodice privind efectuarea vizitelor fiscale.