Prin Legea nr. 187/2025 privind modificarea unor acte normative au fost aduse o serie de modificări asupra Legii nr. 179/2016 privind întreprinderile mici și mijlocii, acestea fiind publicate în Monitorul Oficial din 18 iulie 2025.
Conform noilor prevederi se definesc ca fiind microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au un număr mediu anual de salariați (numărul mediu scriptic al personalului în perioada de gestiune) ce nu depășește 249;
b) realizează o cifră de afaceri anuală netă (venituri din vânzări și prestări servicii) ce nu depășește 25 de milioane de euro, echivalent în lei moldovenești, sau dețin active totale (active imobilizate și active circulante) ce nu depășesc 21,5 milioane de euro, echivalentul în lei moldovenești, conform ultimei situații financiare aprobate.
Subsidiar, la calcularea echivalentului în lei moldovenești pentru determinarea cifrei de afaceri și active totale, valoarea de referință se va considera cursul mediu anual pentru anul de calcul.
Totodată, a fost revizuită clasificarea întreprinderilor mici și mijlocii, actualizându-se criteriile care diferențiază microîntreprinderile, întreprinderile mici și cele mijlocii. Astfel, microîntreprinderea este definită ca fiind acea întreprinere care are cel mult 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă ce nu depășește 2 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești, sau deține active totale ce nu depășesc 2 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești.
În ceea ce privește întreprinderea mică, aceasta este caracterizată printr-un număr de salariați cuprins între 10 și cel mult 49 și printr-o cifră de afaceri anuală netă de cel mult 10 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești, sau prin deținerea unor active totale în limita aceleiași valori.
Întreprinderea mijlocie, potrivit noii clasificări, este acea întreprindere care are minim 50 și cel mult 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă ce nu depășește 25 de milioane de euro, echivalent în lei moldovenești, sau deține active totale ce nu depășesc 21,5 milioane de euro, echivalent în lei moldovenești.
Modificările vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.