Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege care vizează modificarea unor acte normative referitoare la politica fiscală și vamală pentru anul 2025. Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor de îmbunătățire a proceselor de administrare fiscală și vamală. Una dintre modificările importante propuse în Codul fiscal vizează ajustările referitoare la taxa pentru plasarea publicității și la taxa pentru dispozitivele publicitare, cu scopul de a alinia prevederile Codului fiscal la Legea nr. 62/2022 privind publicitatea.
În acest context, modificările propuse la articolul 290 lit. c) și q) din Codul fiscal stabilesc că persoanele juridice sau persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător care plasează și/sau difuzează publicitate (cu excepția publicității exterioare) prin intermediul mijloacelor cinematografice, video, rețelelor telefonice, telegrafice, telex, altor mijloace (cu excepția TV, internetului, radioului, presei periodice, tipăriturilor), sunt subiecți ai impunerii cu taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei). De asemenea, taxa pentru dispozitive publicitare se va aplica persoanelor fizice înregistrate în calitate de întreprinzător și persoanelor juridice, care plasează și/sau difuzează publicitate exterioară prin intermediul dispozitivelor publicitare.
Noua redacție a articolului 291 alin. (1) lit. c) și q) va stabili că obiect al impunerii la taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) constituie serviciile de plasare și/sau difuzare a publicității prin intermediul mijloacelor cinematografice, video, rețelelor telefonice, telegrafice, telex, altor mijloace (cu excepția publicității exterioare, TV, internetului, radioului, presei periodice, tipăriturilor).
Pe lângă modificările fiscale, proiectul de lege propune și ajustări la capitolul vamal. Una dintre aceste modificări prevede că Serviciul Vamal va fi responsabil cu transmiterea bunurilor sechestrate, confiscate sau abandonate către Serviciul Fiscal de Stat, pentru a fi comercializate. De asemenea, se propune extinderea termenului de desfășurare a operațiunilor vamale în baza garanțiilor luate în lucru de Serviciul Vamal până la 1 ianuarie 2024.
În plus, se propun modificări la Legea nr. 34/2024 privind decontările în numerar, pentru a permite asociațiilor de economii și împrumut să accepte depuneri de economii în numerar, similar băncilor.