În ediția Monitorului Oficial de astăzi, 3 aprilie 2025 a fost publicat Ordinul Casei Naționale de Asigurări Sociale nr.38-A din 3 martie 2025 cu privire la aprobarea Particularităţilor calculării şi achitării contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în anul 2025.
Potrivit documentului publicat, calcularea şi achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii se efectuează în conformitate cu prevederile Legii nr.489/ 1999 privind sistemul public de asigurări sociale şi Legii nr. 303/2024 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Categoriile de plătitori și de asigurați, tarifele contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, baza de calcul a acestora și termenele de virare la bugetul asigurărilor sociale de stat, precum și tipurile prestațiilor sociale asigurate sunt reglementate în Anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale.
Modul şi termenele de declarare a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii sunt reglementate în art. 5 din Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale.
Tipurile de drepturi şi de venituri aferent cărora nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii sunt prevăzute în Anexa nr. 3 la Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale.
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale la care angajatorul datorează contribuția de asigurări sociale o constituie salariile și recompensele calculate lunar pentru toți angajații. 6. Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru persoana care exercită independent profesiunea de medic în una dintre formele de organizare a activității profesionale, prevăzută de Legea ocrotirii sănătății nr.411/1995, este constituită din venitul persoanei respective, determinat în conformitate cu prevederile legislației.
În conformitate cu prevederile art. 20 alin. (5) din Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale plătitorii de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cei finanţaţi de la bugetul public naţional, sunt obligaţi să calculeze şi să vireze, în mărimea cuvenită şi în termenele stabilite în anexa nr. 1, contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat, aferente salariilor calculate şi altor recompense. Astfel, contribuţiile de asigurări sociale de stat se calculează conform contabilităţii de angajamente (metodei de calcul).
În contextul reglementărilor prezentate în punctul anterior, contribuţiile de asigurări sociale calculate în perioada de gestiune pentru alte perioade se efectuează conform tarifelor stabilite pentru perioada de gestiune şi se declară în luna de calcul.
Contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii aferente indemnizaţiilor de concediu anual de odihnă calculate în luna decembrie 2024, după caz, pentru luna decembrie 2024 şi luna ianuarie 2025, se declară în tabelul nr. 2 al Declaraţiei privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) pentru luna decembrie 2024 cu categoria persoanei asigurate „160 – persoană care se află în concediu ordinar plătit”, cu indicarea perioadei respective pentru luna decembrie 2024 şi pentru luna ianuarie 2025. În cazul perioadei de calcul aferente anului 2025 declararea contribuţiilor de asigurări sociale se face în luna în care au fost calculate, cu reflectarea perioadelor respective.
La calcularea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pe parcursul anului 2025 aferente perioadelor anterioare anului 2025 se aplică tarifele anului 2025 şi se declară în luna de calcul în tabelul nr. 2 al Declaraţiei privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21). Aceste situaţii se referă şi se declară cu utilizarea categoriilor persoanelor asigurate „105 - Persoană angajată prin contract civil”, „168 – Persoană restabilită la serviciu în baza hotărîrii instanţei de judecată”, „170 – Persoana angajată care activează în proiecte (programe) cu finanțare externă” şi se vor indica perioadele la care se referă.
Pentru certificatele de concediu medical prezentate în anul 2025 pentru perioadele anului 2024 se stabileşte indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă plătită din mijloacele angajatorului cu respectarea prevederilor legale şi se declară în luna în care s-a efectuat calcul în tabelul nr. 2 al Declaraţiei privind reţinerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21) cu utilizarea categoriilor persoanelor asigurate, după caz „15311 – Persoană care a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau accidente nelegate de muncă, achitată din contul angajatorului”, „15321 – Persoană care a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de un accident de muncă sau boală profesională, achitată din contul angajatorului” şi se indică perioadele la care se referă.
Ordinul a intrat în vigoare la data publicării.