În baza hotărârii adunării generale a asociaților, capitalul social al societății cu răspundere limitată va putea fi majorat prin vărsarea aporturilor suplimentare de către asociați și/sau terți. Fiecare asociat va avea dreptul de preempțiune la vărsarea unui aport suplimentar în limita majorării aprobate a capitalului social, proporțional cu cota sa din capitalul social.
Prevederile menționate au fost adoptate prin Legea nr. 229/2023 pentru modificarea unor acte normative (Legea nr. 135/2007 privind societățile cu răspundere limitată, Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Legea nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni etc.).
Potrivit noilor reglementări Legea nr. 135/2017 va prevedea că, terții și asociații vor putea vărsa aporturi suplimentare după realizarea de către fiecare asociat a dreptului de preempțiune sau după refuzul de realizare a acestui drept, în limita diferenței dintre valoarea majorării capitalului social și valoarea aporturilor suplimentare vărsate de asociați, numai dacă acest lucru este prevăzut în hotărârea adunării generale a asociaților privind majorarea capitalului social prin vărsarea de aporturi suplimentare.
În hotărârea adunării generale a asociaților privind majorarea capitalului social prin vărsarea de aporturi suplimentare se va indica valoarea totală a majorării capitalului social, raportul dintre valoarea majorării și valoarea cotei fiecărui participant și valoarea planificată a capitalului social. Aporturile suplimentare se vor varsa în termenul stabilit în hotărârea adunării generale a asociaților, dar nu mai târziu de un an de la adoptarea hotărârii.
Adițional, potrivit noilor modificări operate la Legea nr. 135/2017, terții și asociații vor putea face aporturi suplimentare după realizarea de către fiecare asociat a dreptului de preempțiune sau după refuzul de realizare a acestui drept, în limita diferenței dintre valoarea majorării capitalului social și valoarea aporturilor suplimentare vărsate de asociați, numai dacă acest lucru este prevăzut prin hotărârea adunării generale a asociaților privind majorarea capitalului social prin vărsarea de aporturi suplimentare.
De asemenea, legea va stabili că prin statut sau hotărârea votată unanim de toți asociații societății să se poată prevedea posibilitatea asociaților de a vărsa aporturile suplimentare fără respectarea proporției cotelor lor în capitalul social, alte termene pentru vărsarea aporturilor suplimentare sau dreptul de a vărsa aporturi suplimentare doar pentru anumiți asociați sau terți, precum și poate fi exclusă etapa de vărsare a aporturilor suplimentare de către asociații care au drept de preempțiune.
Societatea va putea încheia un acord cu asociatul unei societăți și/sau cu un terț cu privire la vărsarea aportului suplimentar, conform căruia asociatul și/sau terțul se obligă să verse un aport suplimentar, iar societatea, respectiv, să mărească valoarea părții sociale a acestuia în capitalul social sau să admită terțul în societate cu cota respectivă în capitalul social.
Totodată, Legea nr. 135/2017 a fost completată cu prevederi potrivit cărora, în termen de o lună de la data expirării termenului de vărsare a aporturilor suplimentare, adunarea generală a asociaților adoptă o hotărâre cu privire la:
a) aprobarea rezultatelor vărsării aporturilor suplimentare de către asociați și/sau terți;
b) aprobarea mărimii părților sociale ale fiecărui asociat și a valorii nominale a acestora, ținând cont de aporturile suplimentare efectiv vărsate;
c) aprobarea majorării valorii capitalului social
Prezenta lege va intra în vigoare la data de 22 octombrie 2023.