Cetățenii și constructorii pot obține acum mult mai ușor actele necesare pentru construcții, fără a mai face drumuri la ghișee. Patru documente în domeniu pot fi solicitate și obținute complet digital:
- certificatul de urbanism informativ;
- certificatul de urbanism pentru proiectare; a
- utorizația de construire;
- autorizația de demolare.
Actele permisive pentru construcții sunt acum digitalizate prin Sistemul Informațional Automatizat Gestiunea Eliberării Actelor Permisive (SIA GEAP), iar 33 de primării din țară sunt deja conectate la sistem. În curând, toate cele 984 de primării vor emite aceste acte online. Anterior, aceste servicii erau disponibile doar la Primăria municipiului Chișinău.
Cum pot fi solicitate actele?
1. Accesați portalul https://actpermisiv.gov.md/#/home
2. Autentificați-vă în sistem prin intermediul MPass (recomandăm instalarea EVOSign pentru autentificare simplă, oricând și oriunde);
3. Selectați actul permisiv;
4. Completați formularul electronic de solicitare și anexați documentele necesare;
5. Semnați cererea electronic prin MSign;
6. Monitorizați etapele solicitării pe actpermisiv.gov.md/#/home (veți primi notificări și pe email);
7. După aprobarea cererii, autoritatea eliberează o notă de plată ce se accesează din actpermisiv.gov.md și poate fi plătită direct din platformă, sau în modulul Plăți din EVO, dar și prin MPay.
8. După ce cererea este plătită, autoritatea confirmă aprobarea și începe procesul de eliberare a actului permisiv, care poate dura de la 10 până la 30 de zile.
Sistemul Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive (SIA GEAP) a fost lansat în anul 2018 ca punct unic de acces pentru antreprenori și autoritățile publice emitente de acte permisive. Conform Legii nr. 160/2011, autoritățile sunt obligate să utilizeze acest sistem pentru procesarea și eliberarea actelor permisive. Iar din 2025, toate primăriile din țară trebuie să emită digital actele în construcții, prin SIA GEAP, conform Codului Urbanismului și Construcțiilor nr. 434/2023.
Agenția de Guvernare Electronică, posesor al sistemului, a digitalizat aceste 4 acte permisive, contribuind la modernizarea serviciilor publice și facilitând obținerea documentelor necesare rapid, transparent și fără drumuri la ghișee.
Acțiunile sunt conforme cu Strategia de Transformare Digitală, ce vizează asigurarea accesului ușor al cetățenilor la serviciile electronice și crearea unui stat digital, eficient și transparent. În prezent, 127 de acte permisive pot fi solicitate online.