Legea nr. 283 din 5 decembrie 2024 prin care au operate modificări asupra Legii nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 27 decembrie 2024.
Astfel, modificările includ expunerea în redacție nouă a noțiunii de „ambalaj de desfacere”, care reprezintă obiect conceput sau proiect pentru a fi umplut la punctele de vânzare, precum și obiect de unică folosință umplut sau conceput astfel încât să fie umplut în punctele de desfacere.
De asemenea, Legea nr. 1540/1998 a fost completată cu o noțiune nouă, „plasare pe piață”, care se referă la furnizarea unui produs pe piața națională pentru prima dată, spre distribuire, consum sau utilizare în activitatea comercială, fie contra cost, fie gratuit.
Noua redacție a articolului 11 din Legea nr. 1540/1998 aduce o clarificare semnificativă în ceea ce privește subiecții și obiectul taxei. În acest sens, subiecţii taxei pentru poluarea mediului sunt persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, sub orice formă stabilită de legislație, și anume: producatorii și importatorii de mărfuri precum și cumpărătorii care achiziționează produse de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar al țării. De asemenea, subiecți ai taxei sunt și producătorii și importatorii care plasează pe piață produse și mărfuri ambalate în ambalaje, precum și cei care plasează pe piață ambalajele.
În urma modificărilor operate, categoriile de mărfuri ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării includ: mărfurile enumerate în anexa nr. 8 a legii; ambalajul primar, secundar și/sau terțiar fabricat din plastic, lemn, hârtie, carton, sticlă, metale feroase și/sau aluminiu, ce conține produse și/sau facilitează și protejează manevrarea, transportul mai multor unități de produse/bunuri, și/sau grupează mai multe unități de produse/bunuri, și/sau facilitează livrarea lor de la producător la utilizatorul sau consumatorul final, precum și ambalajele de desfacere.
Obligația privind taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, survine: la momentul importului pentru importatori, la data plasării pe piață a mărfurilor ambalate în ambalaje pentru producători, la data plasării pe piață a ambalajelor de desfacere pentru producătorii care plasează pe piață ambalajele. De asemenea, pentru cumpărătorii care procură mărfuri și/sau ambalaje de la persoane fizice și juridice din Republica Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul bugetar al țării, obligația de plată a taxei se aplică la data procurării acestora.
Adițional, conform modificărilor introduse, formula privind scutirea de taxă pentru agenții economici care au atins țintele de valorificare stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost modificată.
Subiecții taxei pentru mărfurile care cauzează poluarea mediului, care nu fac parte dintr-un sistem colectiv ori nu s-au înregistrat ca sistem individual, au obligația să calculeze în mod independent, până la 30 aprilie 2025, plățile pentru poluarea mediului, să achite la bugetul de stat plățile respective și să prezinte Serviciului Fiscal de Stat darea de seamă POLMED23 pentru perioadele fiscale de la 1 octombrie 2023 și de până la data de 1 ianuarie 2025, fără aplicarea majorărilor de întârziere (penalităților). Concomitent, prin derogare de la prevederile art. 261 alin.4 din Codul fiscal, nu se aplică amenzi pentru dările de seamă prezentate Serviciului Fiscal de Stat pentru perioadele fiscale de la intrarea în vigoare a Legii nr. 247/2023 (1 octombrie 2023) și până la data de 1 ianuarie 2025, ce conțin informații sau date neveridice care au condus la diminuarea plăților pentru poluarea mediului.
Legea intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025.