Impozitul pe avere este impozit de stat aplicat asupra averii contribuabilului. Impozitul pe avere se aplică asupra averii contribuabilului sub formă de bunuri imobiliare cu destinaţie locativă (construcţii şi încăperi izolate destinate locuirii, care cuprind apartamente şi încăperi izolate locative în case cu multe etaje; apartamente în case de locuit individuale; case de locuit individuale în localităţile urbane şi în localităţile rurale) şi casele de vacanță (locuinţe ocupate temporar, ca reşedinţă secundară, destinată odihnei şi recreerii), precum și cotele-părți, a căror totalitate întrunesc cumulativ, la situația din 1 noiembrie a anului de gestiune, următoarele condiții:
a) valoarea estimată constituie 2 milioane lei și mai mult;
b)suprafața totală constituie 120 m2 și mai mult.
Acest impozit se aplică numai în cazul în care totalitatea bunurilor imobiliare întrunesc ambele criterii. În cazul în care bunurile imobiliare se încadrează doar într-un singur criteriu, acestea nu apar ca obiect al impunerii.
Impozitul pe avere se aplică numai pentru bunurile imobiliare evaluate în scopul impozitării de către organele cadastrale.
Cota impozitului pe avere constituie 0,8 % din valoarea estimată a obiectului impunerii. Impozitul pe avere se calculează în baza informaţiei privind fiecare bun imobil, titulari ai drepturilor de proprietate, precum şi valoarea estimată a bunurilor imobiliare în scopul impozitării, recepționată de la ASP conform situaţiei existente la 1 noiembrie a perioadei fiscale de gestiune.
Subiecții impunerii sunt determinați în baza informaţiei transmise de către ASP, inclusiv și în cazul în care bunurile imobiliare se află în proprietate comună în devălmășie.
Înștiințarea subiecților impunerii cu privire la suma impozitului pe avere ce urmează a fi achitată se efectuează prin înmânarea/remiterea avizelor de plată (anexă la Ordinul MF nr.138/2016) până la data de 10 decembrie a perioadei fiscale de gestiune.
Termenul limită de achitare este – 25 decembrie a perioadei fiscale de gestiune.
În scopul conformării contribuabililor restanțieri în vederea achitării impozitului pe avere, funcționarii fiscali din cadrul DDF vor remite în adresa acestora scrisori de conformare, care urmează a fi înmânate, contra semnătură fiecărui contribuabil în parte. În cazul neachitării plății restante, se vor aplica măsuri de asigurare și executare silită a obligației fiscale.
În cazul în care inspectorul responsabil de administrarea impozitului pe avere, identifică în calitate de subiect al impunerii la situaţia din 1 noiembrie a perioadei fiscale de gestiune unul sau mai mulți proprietari ai bunurilor imobiliare în temeiul altor informaţii/date, decât celor recepționate de la ASP, acesta completează Decizia privind identificarea persoanelor fizice în calitate de subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere din alte surse informaţionale de care dispun subdiviziunile SFS .
În cazul în care persoana fizica este proprietarul unui sau a mai multor bunuri imobiliare care corespund criteriilor stabilite, însă la selectarea masivă a subiecților impunerii de către administratorul SI al SFS nu a fost identificată la situaţia din 1 noiembrie a perioadei fiscale de gestiune în calitate de subiect al impunerii, aceasta este în drept să depună la subdiviziunea SFS în raza căruia își are domiciliu, individual sau prin intermediul reprezentantului legal o cerere privind recunoașterea în calitate de subiect al impunerii cu impozitul pe avere
Cererea privind recunoașterea în calitate de subiect al impunerii adresată șefului subdiviziunii SFS se depune nemijlocit de către persoana – proprietar al bunurilor imobiliare (obiecte ale impunerii). Cererea se prezintă funcționarului fiscal responsabil de administrarea impozitului pe avere şi se înregistrează în Registrul cererilor de modificare a obligațiilor fiscale/identificare a subiecților la impozitul pe avere.
La cererea de recunoaștere în calitate de subiect al impunerii cu impozitul pe avere, în mod obligatoriu, se anexează:
1) Copia buletinului de identitate;
2) După caz, copia contractului de vânzare-cumpărare autentificat de notar sau hotărârea, decizia sau ordonanța autorităților administrative și judecătorești.
După identificarea persoanei fizice în calitate de subiect al impunerii, inspectorul responsabil de administrare a impozitului pe avere, tipărește şi asigură remiterea avizului de plată subiectului impunerii.
Procesul privind identificarea persoanei fizice în calitate de subiect al impunerii nu trebuie să depășească 3 zile lucrătoare din data aprobării deciziei și/sau recepționării.