Ministerul Sănătății prezintă pentru consultări publice proiectul de lege privind fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2025. Conform proiectului, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2025 se propun a fi aprobate la venituri și cheltuieli în sumă de 17.391.470,7 mii lei.
În ceea ce privește primele de asigurare obligatorie, proiectul stabilește că:
Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, calculată pentru categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, va fi menținută în anul viitor la nivel de 9,0%. De asemenea, se menține și prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, calculată pentru categoriile de plătitori care se asigură în mod individual în cuantum de 12.636 lei.
Pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă, excepţia grădinilor şi loturilor pentru legumicultură, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosinţă pe bază de contract, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă se va stabili în cuantum de 1.264 lei.
Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor vor achita o prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă de 1.895 lei.
Pentru fondatorii de întreprinderi individuale, persoanele fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă; titularii de patentă de întreprinzător; persoanele fizice care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale; persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal; alți cetăţeni ai Republicii Moldova, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, care nu sunt angajaţi şi nu fac parte din nici una din categoriile enumerate şi nu sunt asigurate de Guvern etc., prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă va fi stabilită în cuantum de 2.527 lei.
Pentru mediatorii, notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti, experţii judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreţii, traducătorii şi administratorii autorizaţi, indiferent de forma juridică de organizare a activităţii, neangajaţi, care au obţinut atestat, licenţă sau autorizaţie în modul stabilit de lege și persoanele neangajate care exercită independent profesiunea de medic de familie în una dintre formele de organizare a activităţii profesionale prevăzute de Legea ocrotirii sănătăţii nr.411/1995, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă se propune a fi stabilită în sumă de 5.054 lei.
Conform proiectului, în anul 2025 se prognozează achitarea primei în sumă fixă de 99.194 de persoane fizice.