Victoria Belous
Ministru
Ministerul finanțelor
Scrisoare f/n din 16 august 2024
Subiect: cheltuieli privind cazarea și acordarea serviciilor de transport în folosul nerezidenților, aspecte fiscale
Stimată doamnă, Societatea „Totul pentru Contabil” S.R.L. se adresează cu rugămintea să ne prezentați explicații privind impozitarea cheltuielilor privind cazarea și acordarea serviciilor de transport în folosul nerezidenților suportate de entitățile rezidente în cadrul activității de întreprinzător.
Vă prezentăm incertitudinile noastre în baza unui exemplu convențional:
Exemplu. Entitatea JL a semnat cu un furnizor străin un contrat de livrare a unui strung care urmează să fie folosit în activitatea de producere. Conform condițiilor contractuale furnizorul se obligă se delege în Republica Moldova (RM) specialiștii săi pentru a efectua lucrările de instalare și reglare a utilajului la procurare și pe parcursul perioadei de garanție (3 ani). Conform condițiilor contractului de livrare o parte din cheltuielile privind delegarea specialiștilor nerezidentului în Republica Moldova pentru deservirea utilajului urmează să fie suportate de entitatea JL. Entitatea rezidență urmează să suporte cheltuielile de cazare și serviciile de transportare (bilete avia) a specialiștilor străini.
Vă rugăm să ne explicați dacă cheltuielile de cazare și de transportare a specialiștilor furnizorului suportate de entitatea rezidentă JL constituie sau nu facilitate acordată nerezidentului/ venit obținut de nerezident din Republica Moldova?
De asemenea, ne interesează dacă cheltuielile de cazare și de transportare suportate de entitatea JL în contextul exemplului prezentat mai sus sunt deductibile fiscal pentru aceasta.
În înțelegerea noastră, situația descrisă în exemplu este perfect firească pentru activitatea de întreprinzător, iar cheltuielile de cazare și de transportare a specialiștilor nerezidentului sunt deductibile fiscal pentru entitatea JL și nu constituie venit obținut de nerezident din Republica Moldova.
Vă rugăm să ne explicați dacă abordarea noastră este corectă.
În legătură cu cele menționate mai sus vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:
1. Vă rugăm să ne explicați dacă cheltuielile de cazare și de transportare a specialiștilor nerezidentului suportate de entitatea rezidentă JL constituie sau nu facilitate acordată nerezidentului/ venit impozabil obținut de nerezident din Republica Moldova?
2. În situația în care răspunsul la întrebarea 1 este afirmativ, vă rugăm să ne explicați care din nerezidenți se recunoaște că a obținut venit din Republica Moldova: entitatea nerezidentă (furnizorul de utilaj) care a delegat angajații săi în Republica Moldova sau persoanele fizice cetățeni angajați ai furnizorului care au fost delegate în RM în scop de serviciu?
3. Vă rugăm să ne explicați dacă cheltuielile de cazare și de transportare a specialiștilor nerezidentului suportate de entitatea rezidentă JL sus sunt deductibile fiscal pentru aceasta?
MINISTERUL FINANȚELOR
23.09.2024 Nr. 15/2-06/253
SRL „Totul pentru contabil”
Ministerul Finanțelor a examinat scrisoarea f/nr. din 19.08.2024, cu referire la impozitarea cheltuielilor privind cazarea și acordarea serviciilor de transport în folosul nerezidenților suportate de entitățile rezidente în cadrul activității de întreprinzător și comunică următoarele.
Conform art.70 alin.(1) din Codul fiscal nr.1163/1997 (în continuare - ,,Cod”), nerezidenții care obțin venituri impozabile din Republica Moldova au obligația de a plăti impozit determinat conform modului stabilit de capitolul 11 Titlul II din Cod.
Venituri ale nerezidenților obținute din Republica Moldova, indiferent dacă sunt primite în Republica Moldova sau în străinătate, se consideră veniturile indicate la art.71alin.(1) din Cod.
În conformitate cu art.73 alin.(5) din Cod, impozitul pe venit la sursa de plată se reține de la nerezidenți indiferent de forma și locul achitării venitului.
Cu referire la prima și a doua întrebare, în partea ce vizează regimul fiscal aplicat plăților suportate de către un agent economic rezident în favoarea atât a persoanei fizice nerezidente cât și a persoanei juridice nerezidente, sub formă de plăți pentru cazare, transport, hrană, menționăm că, în cazul în care acestea sunt parte componentă a înțelegerilor/contractului ce va genera venituri prevăzute la art.71 alin.(1) din Cod, regimul fiscal aplicat acestora va fi cel general stabilit nerezidenților cu obligație de reținere a impozitului pe venit și achitarea acestuia în termenii prevăzuți de legislație.
Totodată, potrivit art.4 alin.(1) din Cod, dacă un tratat internațional care reglementează impozitarea sau include norme care reglementează impozitarea, la care Republica Moldova este parte, stipulează alte reguli şi prevederi decât cele prevăzute de legislaţia fiscală, se aplică regulile şi prevederile tratatului internaţional.
Cu referire la a treia întrebare, în partea ce ține de deducerea cheltuielilor aferente activității de întreprinzător, menționăm că potrivit prevederilor art.24 alin.(1) din Cod, se permite deducerea cheltuielilor ordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul perioadei fiscale, exclusiv în cadrul activității de întreprinzător.
Totodată, conform pct.26 din Hotărârea Guvernului nr.693/1018 cu privire la determinarea obligaţiilor fiscale, cheltuielile ordinare şi necesare reprezintă cheltuielile caracteristice gestionării activităţii de întreprinzător şi cheltuielile reglementate prin acte normative în vigoare, caracteristice pentru gestionarea anumitor tipuri de activităţi de întreprinzător, în scopul desfăşurării activităţii economice şi obţinerii de venituri. [...]
Astfel, constatăm că, în cazul în care entitatea suportă cheltuielile privind cazarea și acordarea serviciilor de transport în folosul nerezidenților în scopul desfășurării activități de întreprinzător, acestea vor fi permise la deducere în scopuri fiscale prin prisma art.24 alin.(1) din Cod.
Secretar de Stat Cristina IXARI