Olga Golban
Serviciul Fiscal de Stat
str. Constantin Tănase 9
MD-2005, mun. Chișinău, Republica Moldova
Scrisoare f/n din 16.09.2024
Subiect: înregistrare în calitate de plătitor al TVA a asociației obstești conform art.112 alin. (2) din Codul fiscal
Asociația Obștească „Stea de Mare” (Asociație) este înregistrată conform Legii cu privire la organizațiile necomerciale nr. 86/2020 și are statut de utilitate publică, este beneficiar al Contractului de finanțare încheiate cu Instituția Publică „Unitatea de coordonare, implementare și monitorizare a proiectelor în domeniul sănătății” (IP UCIMP DS), Recipientul Principal al Granturilor Fondului Global de combatere SIDA, Tuberculozei și Malariei (Fondul Global).
Bunurile achiziționate și serviciile prestate în cadrul realizării granturilor Fondului Global sunt scutite de TVA cu drept de deducere, conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 246/2010 cu modificările ulterioare.
Activitățile principale ale Asociației se concentrează pe sprijinirea implementării programelor naționale de profilaxie a tuberculozei și HIV/SIDA, cât și a proiectelor sociale regionale. Astfel, una din activitățile principale ale granturilor Fondului Global de combatere a SIDA este finanțarea activităților de prevenire a HIV/SIDA și TB în rândul grupurile cu risc sporit de infectare prin intermediul contractării organizațiilor societății civile, din care face parte și AO „Stea de Mare”.
În urma evaluării de către organele de control financiar de stat a rezultatelor activității organizațiilor societății civile în cadrul proiectului a apărut interpretarea precum că Asociația are obligația să emită factura fiscală pentru serviciile prestate grupurilor de risc sporit de infectare în baza contractului de finanțare, cu scopul confirmării documentare a indicatorilor pentru rezultatul financiar atins și corelarea acestora cu resursele financiare utilizate.
Mijloacele financiare obținute de Asociație în cadrul acestui contract au caracter de finanțare cu destinație specială și sunt utilizate strict în scopurile prevăzute de contract. Banii nevalorificați sunt returnați pe contul finanțatorului IP UCIMP DS. În înțelegerea noastră, activitățile contractate nu reprezintă o activitate de întreprinzător care generează venit conform prevederilor art. 5 pct.16) din Codul Fiscal și nu reprezintă livrări impozabile cu TVA. Executarea bugetului aprobat și procedurile de raportare financiară către finanțatorul proiectului IP UCIMP DS sunt obligatorii pentru Asociație.
În acest context Asociația s-a adresat către Serviciul Fiscal de Stat după explicații, au fost formulate următoarele întrebări:
1. Activitatea Asociației în cadrul proiectului descrisă mai sus se încadrează în prevederile pct.3 din Instrucțiunea privind completarea formularului tipizat de document primar cu regim special ”Factura Fiscală”, aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțatelor nr. 118 din 28.08.20217? Asociația are obligația să întocmească factura fiscală pe rezultatele activității în cadrul proiectului?
2. AO „Stea de Mare” are obligația să se înregistreze în calitate de plătitor al TVA conform prevederilor art. 112 alin. (1) din Codul Fiscal, în momentul depășirii limitei de 1,2 milioane de lei, cu excepția livrărilor scutite de TVA fără drept de deducere și a celor care nu constituie obiect impozabil în conformitate cu art. 95 alin.(2), luând în considerație că:
- Conținutul și activitățile în cadrul contractelor de finanțare între Instituția Publică „Unitatea de coordonare, implementare și monitorizare a proiectelor în domeniul sănătății” și AO „Stea de Mare” nu reprezintă o activitate de întreprinzător;
- Mijloacele financiare utilizate nu generează venituri organizației;
- Mijloacele financiare sunt bugetate și raportate trimestrial către IP UCIMP DS, fiind utilizate exclusiv pentru atingerea indicatorilor stabiliți de program, conform categoriilor de cost prevăzute în contract, îndeplinind toate criteriile mijloacelor financiare cu destinația specială;
- Mijloacele financiare neutilizate la sfârșitul perioadei de implementare a contractului sunt returnate finanțatorului, conform prevederilor contractuale.
SERVICIUL FISCAL DE STAT
08.11.2024 Nr. 26/1-35/1-11/167075
Serviciul Fiscal de Stat a examinat cererea de înregistrare în calitate de plătitor al TVA conform art. 112 alin. (2) din CF al RM nr. 28104 din 16.09.2024, și comunică următoarele.
Potrivit prevederilor art. 95 alin. (1) lit. a) din Cod fiscal, obiecte impozabile constituie livrarea mărfurilor, serviciilor de către subiecții impozabili, reprezentând rezultatul activității lor de întreprinzător în Republica Moldova.
Subsecvent, potrivit art. 5 pct. 16) din Cod fiscal, activitate de întreprinzător, afacere (business) reprezintă orice activitate conform legislației, cu excepția muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfășurată de către o persoană, având drept scop obținerea venitului, sau, în urma desfășurării căreia, indiferent de scopul activității, se obține venit.
Concomitent, potrivit art. 94 lit. a) din Cod fiscal, subiecții impozabili sunt persoanele juridice și fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, nerezidenții care desfășoară activitate de întreprinzător în Republica Moldova prin intermediul reprezentanței permanente conform art.5 pct.15 din Cod, care sunt înregistrați sau trebuie să fie înregistrați în calitate de plătitori de TVA.
Potrivit art.1 alin.(3) din Legea nr.86/2020 cu privire la organizațiile necomerciale (în continuare Lege), organizație necomercială este persoana juridică al cărei scop principal este altul decât obținerea de venit. În sensul prezentei legi, organizații necomerciale reprezintă asociația obștească, fundația și instituția privată.
În conformitate cu art.6 alin.(1) din Lege sprijinul financiar acordat de stat se realizează în principal prin finanțare nerambursabilă, contractare de lucrări și servicii sau prin finanțare cu destinație specială, inclusiv comandă socială.
Articolul 23 alin.(1) lit. c) și e) din Lege statuează că autoritățile publice centrale și locale sprijină activitatea organizațiilor necomerciale cu statut de utilitate publică, inclusiv prin finanțarea nerambursabilă și finanțarea cu destinație specială, inclusiv comanda socială.
Astfel, în condițiile lipsei faptului prestării de servicii în cadrul realizării proiectului finanțat în condițiile reglementate prin normele expuse mai sus, lipsește obligația de eliberare a facturii fiscale și obligația de a se înregistra în calitate de contribuabil al TVA în conformitate cu prevederile art. 112 alin. (1) din Cod fiscal.
Director adjunct Iurii LICHII