Modul de radiere a persoanelor juridice din Registrul de stat este reglementat de prevederile Codului civil, Legii nr. 220/2017 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, precum și Legii nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.
Conform art. 13 din Legea privind societățile cu răspundere limitată nr. 135/2007, una din clauzele obligatorii ale actului de constituire al societății este indicarea temeiului și modului de lichidare a societății. Deci, în caz dacă apare temeiul pentru lichidarea agentului economic, conform art. 49 alin. (1) lit. j) din Legea nr. 135/2007, adunarea generală a 24 asociaților adoptă hotărârea de lichidare a societății, de numire a lichidatorului și de aprobare a bilanțului de lichidare.
În decizia de lichidare se poate indica cine va avea calitatea de lichidator (art. 227 din Codul civil). Lichidatorul notifică desemnarea sa organului înregistrării de stat care a efectuat înregistrarea persoanei juridice în termen de trei zile de la numirea sa.
În termen de trei zile de la data primirii înștiințării despre lichidarea persoanei juridice, organul înregistrării de stat înștiințează Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat despre începerea acestei proceduri.
În baza documentelor depuse, IP „Agenția Servicii Publice” emite decizia privind începerea procedurii de dizolvare a persoanei juridice. Pentru confirmare se anexează:
- hotărârea (decizia) de lichidare a întreprinderii;
- certificatul de înregistrare a întreprinderii;
- copia buletinului de identitate a lichidatorului.
După primirea Deciziei privind începerea procedurii de dizolvare a persoanei juridice, lichidatorul persoanei juridice este obligat, în baza art. 228 din Codul civil, să publice în Monitorul Oficial al Republicii Moldova un aviz despre lichidarea întreprinderii. Publicarea avizului se efectuează, de asemenea, și pe pagina web oficială a organului înregistrării de stat, în mod gratuit.
În decurs de 2 luni de la data publicării avizului, creditorii societății sunt în drept să ceară de la societate garanții suplimentare sau executarea anticipată a obligațiilor corespunzătoare și repararea prejudiciului, conform prevederilor art. 229 din Codul civil.
De menționat, că prin hotărârea de lichidare, în baza art. 229 din Codul civil, se poate prevedea un termen mai lung, dar care nu va depăși 4 luni.
În conformitate cu art. 237 alin. (1) din Codul civil, după repartizarea activelor nete, lichidatorul trebuie să depună la organul înregistrării de stat cererea de radiere a persoanei juridice din registrul de publicitate corespunzător.
Concomitent, conform art. 24 alin. (1) din Legea nr. 220/2017 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, pentru radierea persoanelor juridice din Registrul de stat se depun următoarele documente:
a) cererea de radiere, conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
b) bilanțul de lichidare și planul de repartizare a activelor, aprobate de organul sau instanța de judecată care a desemnat lichidatorul.
Potrivit art. 24 alin. (11) din Legea nr. 220/2017, radierea persoanei juridice din Registrul de stat se efectuează dacă persoana juridică a publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova avizul de reorganizare sau de lichidare, și nu are datorii la bugetul public național conform datelor prezentate de către Serviciul Fiscal de Stat organului înregistrării de stat în sistemul informațional automatizat „Contul curent al contribuabilului”, prin intermediul platformei de interoperabilitate instituită de Guvern, fără implicarea solicitantului înregistrării.
Respectiv, contribuabilul aflat în proces de lichidare în temeiul art. 1881 alin. (2) din CF, este obligat să prezinte la SFS toate dările de seamă, inclusiv și darea de seamă cu privire la impozitul 25 pe venit pentru perioada fiscală de la începutul anului calendaristic până la data aprobării bilanțului de lichidare în termen de cel mult 30 de zile de la data aprobării bilanțului definitive de lichidare.
De asemenea, conform art. 1881 alin. (1) din CF, agentul economic aflat în proces de lichidare este obligat să prezinte în prealabil Serviciului Fiscal de Stat darea de seamă cu privire la impozitul pe venit pentru perioada de la începutul anului calendaristic până la data întocmirii bilanțului provizoriu de lichidare în termen de cel mult 5 luni de la data înregistrării dizolvării.
Dacă procesul de lichidare durează peste perioada anului fiscal în care a fost inițiată procedura de lichidare, agentul economic aflat în proces de lichidare este obligat să prezinte darea de seamă cu privire la impozitul pe venit conform art. 83 din CF.
Potrivit art. 1881 alin. (7) din CF, dacă în urma controlului fiscal se constată lipsa datoriilor față de creditori și bugetul public național, precum și lipsa activelor pasibile repartizării, darea de seamă privind impozitul pe venit prezentată în prealabil se consideră a fi finală și se prezintă bilanțul de lichidare.
Concomitent, radierea persoanelor juridice din Registrul de stat este stabilită conform prevederilor art. 25 din Legea nr. 220/2017.
Astfel, persoana juridică se consideră lichidată din momentul adoptării deciziei de radiere din Registrul de stat. Registratorul în domeniul înregistrării de stat adoptă decizia de radiere în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii cererii de radiere.
Radierea din oficiu a persoanei juridice din Registrul de stat a persoanei juridice și a întreprinzătorului individual a căror activitate a fost suspendată, se efectuează în conformitate cu prevederile art. 261 al Legii nr.220/2007 cu privire la înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.
Radierea persoanei juridice sau a întreprinzătorului individual din Registrul de stat se efectuează dacă persoana juridică sau întreprinzătorul individual nu are datorii la bugetul public național conform datelor prezentate organului înregistrării de stat prin sistemul informațional automatizat al Serviciului Fiscal de Stat.