În cadrul unei ședințe recente a secretarilor de stat, a fost examinat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Programului „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2025-2027)”, elaborat de Ministerul Finanțelor. Acest program reprezintă un document esențial care promovează transparența politicii de gestionare a datoriei de stat, contribuind astfel la creșterea gradului de conștientizare a creditorilor, investitorilor, agențiilor de rating și al întregii societăți.
Documentul reprezintă o continuare a Programului „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2024-2026)”. Obiectivul principal al acestui program este de a asigura necesitățile de finanțare a soldului (deficitului) bugetului de stat la un nivel acceptabil de cheltuieli pe termen mediu și lung, limitând riscurile asociate.
Conform proiectului, având la bază prognoza indicatorilor principalelor sectoare ale economiei naționale, se prevede o creștere reală a produsului intern brut (PIB) de circa 2,5% în anul 2024, cu o estimare de creștere între 3,0% și 3,7% în anii următori. Conform ultimei runde de prognoză a Băncii Naționale a Moldovei, rata inflației medii anuale va fi de 4,8% în 2024, menținându-se relativ stabilă și oscilând ușor în proximitatea țintei de 5,0% pe întreaga perioadă de prognoză.
În ceea ce privește soldul (deficitul) bugetului raportat la PIB, se preconizează o tendință de reducere în perioada 2025-2027, acesta urmând să ajungă la o medie de -3,4%, cu valori cuprinse între -3,8% și -3,1% din PIB. Cu toate acestea, estimările macroeconomice pot suferi abateri de la nivelurile prognozate, ca urmare a riscurilor externe și interne care ar putea influența deficitul bugetar și evoluția nivelului datoriei.
Printre factorii de risc majori care ar putea afecta realizarea prognozelor se numără: agravarea tensiunilor geopolitice globale, aprofundarea crizei energetice regionale, creșterea inflației la nivel global și condițiile climatice nefavorabile, care sunt greu de prevăzut. În plus, accentuarea dezechilibrelor economicela nivel macroeconomic, perspectivele unor rate ale dobânzilor mai mari pot și ele reprezenta factori de incertitudine.
Totodată, în perioada 2025-2027, Ministerul Finanțelor estimează că finanțarea internă a bugetului de stat va fi obținută, în medie, în proporție de 98,9% din emisiunea valorilor mobiliare de stat (VMS) pe piața primară și de 1,1% din VMS emise prin plasament direct către persoanele fizice.
De asemenea, Ministerul Finanțelor va încheia un acord cu Banca Națională a Moldovei pentru răscumpărarea treptată a VMS emise în urma conversiunii unor împrumuturi anterioare, cu o sumă estimată pentru 2027 de 160,4 milioane lei.