Experții anticorupție de la Centrul Național Anticorupție, susțin că identificat în proiectul noului Cod vamal mai mulți factori de risc care pot favoriza comiterea actelor de corupere activă, corupere pasivă, dare de mită, luare de mită, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.
Mai exact, aceștia precizează că în urma expertizei se constată factori de risc manifestaţi prin:
- norme de trimitere defectuoase – privind zonele de control vamal, privind contestarea deciziei Serviciului Vamal asupra cazului de contravenţie vamală;
- utilizare neuniformă a termenilor – privind ordinul de misiune, privind interpretul şi traducătorul;
- formulări ambigue care permit interpretări abuzive – privind politica comercială și mărfurile de uz oficial.
Alte nereguli depistate vizează lacune de drept privind acordarea scutirii de drepturi de import, privind drepturile şi obligaţiile echipelor mobile și privind drepturile şi obligaţiile Serviciului Vamal şi a persoanei controlate la exercitarea controlului ulterior sau cu privire la cheltuielile aferente examinării cazului de contravenţie vamală.
De asemenea, experții au identificat și unele norme de blanchetă defectuoase, în special în ceea ce priveşte prezentarea în vamă, depunerea şi acceptarea cererii pentru obţinerea unei decizii şi monitorizarea acesteia, precum și procedura de eliberare, suspendare, revocare şi monitorizare, reevaluare a autorizaţiei sau procedura încasării incontestabile etc.
Totodată, unele prevederi sunt în contradicție cu normele stipulate în Codul de procedură penală. La fel, sunt diferite de cele prevăzute de Legea privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor în special în ceea ce priveşte poziţiile tarifare şi termenul de exploatare a autovehiculelor.
Autorii raportului susțin că factorii de risc identificaţi pot favoriza comiterea actelor de corupere activă, corupere pasivă, dare de mită, luare de mită, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Astfel, autorul urmează să revadă conţinutul proiectul prin prisma recomandărilor prezentate în raportul de expertiză anticorupţie.