Petru Rotaru
Ministrul Finanțelor
str. Constantin Tănase 7
MD-2005, m. Chişinău, Republica Moldova
Scrisoarea f/n din 01 iunie 2024
Subiect: aplicarea prevederilor art.1171 alin.(10) din Codul fiscal privind refacturarea cheltuielilor compensate
Stimate domn,
Societatea „Totul pentru Contabil” S.R.L. se adresează cu rugămintea să ne prezentați explicații privind aplicarea prevederilor art.1171 alin.(10) din Codul fiscal privind refacturarea cheltuielilor compensate.
În Codul fiscal lipsește definiția noțiunii de „Refacturarea cheltuielor compensate”. Acest fapt creează incertitudini în aplicarea acestei norme. Astfel, nu ne este clar dacă această normă poate fi aplicată doar față de refacturarea cheltuielilor compensate aferente unui contract de locațiune a încăperii sau poate fi aplicată și față de alte cheltuieli cu același conținut economic (suportate de entitate din numele său dar din contul altei persoane).
Vă prezentăm incertitudinile apărute privind aplicarea acestei norme în baza unui exemplu convențional.
Exemplu. Entitatea JF activează în domeniul comerțului electronic cu amănuntul cu mărfuri din metale prețioase. Clienții entității sunt persoane fizice cetățeni, comenzile se întocmesc prin intermediul paginii electronice. Achitarea mărfurilor, de regulă, se efectuează on-line prin instrumente electronice de plată. Mărfurile procurate de clienți sunt transportate de la depozitul vânzătorului la domiciliul clientului (persoană fizică cetățean) de către un operator poștal cu care entitatea JF are semnat un contract de prestări servicii. Prețul serviciilor poștale (de transportare a mărfurilor către client) constituie 75-250 lei/1 livrare în dependență de locația cumpărătorului pe teritoriul țării. Serviciile poștale (de transportare a mărfurilor către client) sunt achitate operatorului poștal de către vânzător, iar ulterior acestea sunt refacturate de entitatea JF clienților săi.
În acest exemplu, vă rugăm să ne ajutați să răspundem la următoarea întrebare. Serviciile poștale prestate de operatorul poștal entității JF și refacturate ulterior de aceasta clienților săi cad sub incidența art.1171 alin.(10) din Codul fiscal (CF)
Semnificația exemplului analizat este dictată de regimul de impozitare a serviciilor care ar urma să fie refacturate – servicii poștale. Acestea în conformitate cu art.103 alin.(1) pct. 13) din CF sunt scutite de TVA fără drept deducere. Astfel, în situația în care serviciile poștale pot fi refacturate clientului final în baza normei analizate, regimul de impozitare se va păstra – scutire de TVA fără drept de deducere.
În alt caz, se poate crea senzația că costul serviciilor poștale recuperate de entitatea JF de la clienții săi ar urma să constituie o livrare impozabilă cu TVA pentru aceasta?! În legătură cu cele menţionate mai sus vă rugăm să ne răspundeţi la următoarele întrebări:
1. Vă rugăm să ne explicați, normă de la art.1171 alin.(10) din Codul fiscal privind refacturarea cheltuielilor compensate poate fi aplicată doar față de refacturarea cheltuielilor compensate aferente unui contract de locațiune a încăperii sau poate fi aplicată și față de alte cheltuieli cu același conținut economic (suportate de entitate din numele său dar din contul altei persoane)?
2. Vă rugăm să ne explicați, serviciile poștale din exemplul de mai sus pot fi refacturate de entitatea JF clienților săi în baza art.1171 alin.(10) din Codul fiscal, păstrând același regim de impozitare cu TVA – scutire de TVA fără drept de deducere?
3. Vă rugăm să ne explicați,serviciile poștale din exemplul de mai sus, refacturate de entitatea JF clienților săi, constituie o livrare impozabilă cu TVA?
MINISTERUL FINANȚELOR
15.07.2024 Nr. 15/1-06/115
Totul pentru contabil S.R.L.
Ministerul Finanțelor, referitor la scrisoarea f/n din 01.06.2024 privind aplicarea prevederilor art.1171 alin.(10) din Codul fiscal nr.1163/1997 (în continuare – „Cod”) privind refacturarea cheltuielilor compensate, comunică următoarele.
Referitor la întrebarea nr.1 din solicitare, menționăm că potrivit prevederilor art.1171 alin.(10) din Cod, refacturarea cheltuielilor compensate se efectuează prin înscrierea lor într-un rând separat în factura fiscală eliberată pentru livrarea de mărfuri, servicii. În cazul în care livrarea de mărfuri, servicii lipseşte, refacturarea cheltuielilor compensate se efectuează prin eliberarea facturii fiscale în care se vor înscrie doar aceste cheltuieli. În cazul refacturării cheltuielilor compensate în favoarea persoanelor fizice, emiterea facturii fiscale nu este obligatorie, aceasta fiind emisă doar la solicitarea persoanei fizice.
Astfel, dat fiind faptul că articolul menționat nu specifică expres serviciile/mărfurile cheltuielile aferent cărora pot fi refacturate, prevederile art.1171 alin.(10) din Cod pot fi aplicate și altor cheltuieli cu același conținut economic și anume suportate de entitate din numele său dar din contul altei persoane.
Referitor la întrebarea nr.2 și nr.3 din solicitare, comunicăm că potrivit art.93 din Cod:
- livrare de mărfuri reprezintă transmitere a dreptului de proprietate asupra mărfurilor prin comercializarea lor, schimb, transmitere gratuită, transmitere cu plată parţială, împrumutul bunurilor fungibile, cu excepţia mijloacelor băneşti, [...] (pct.3));
- livrare (prestare) de servicii reprezintă activitate de prestare a serviciilor materiale şi nemateriale, de consum şi de producţie, inclusiv darea proprietăţii în arendă, locaţiune, uzufruct, leasing operaţional, transmiterea cu plată sau gratuit a drepturilor privind folosirea oricăror mărfuri, [...] (pct.4)).
În acest sens, este de menționat că refacturarea cheltuielilor, potrivit esenței sale, presupune recuperarea contravalorii mărfurilor/serviciilor procurate și, respectiv nu constituie o livrarea de mărfuri/servicii în contextul noțiunilor prevăzute la art.93 pct.3) și pct.4) din Cod.
Totodată, potrivit art.103 alin.(1) pct.13) din Cod, sunt scutite de TVA fără drept de deducere serviciile poştale, inclusiv distribuirea pensiilor, subvenţiilor, indemnizaţiilor.
Concomitent, conform art.105 alin.(2) din Cod, livrarea serviciilor legate de livrarea mărfurilor se consideră parte a livrării de mărfuri.
Astfel, determinarea regimului fiscal aferent serviciilor poștale, precum și refacturarea cheltuielilor respective derivă din natura și esența tranzacției.
La aceasta, în cazul în care, serviciile poștale sunt reflectate separat de operațiunea de livrare a mărfurilor, cheltuielile respective pot fi refacturate, cu aplicarea scutirii de TVA fără drept de deducere, conform prevederilor art.103 alin.(1) pct.13) din Cod.
În cazul în care, valoarea mărfurilor livrate include și valoarea serviciilor poștale, serviciile respective se califică ca parte a livrării de mărfuri, prin prisma prevederilor art.105 alin.(2) din Cod, cu aplicarea regimului TVA aferent mărfurilor respective pe valoarea totală a livrării.
Secretar de stat Cristina IXARI