Petru Rotaru
Ministrul Finanțelor
str. Constantin Tănase 7
MD-2005, m. Chişinău, Republica Moldova
Scrisoarea f/n din 22 iulie 2024
Subiect: aplicarea prevederilor art.21 alin.(6), ale Capitolui 11/2 din Codul fiscal privind impozitarea rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației
Stimate domn,
Societatea cu Răspundere Limitată „Totul pentru contabil” (cod fiscal 1007600050995) roagă să ne explicați dacă prevederile art.21 Reguli speciale referitoare la venit alin.(6) și ale capitolului 112 Reguli speciale privind determinarea prețurilor de transfer conform lungimii brațului din Codul fiscal sunt aplicabile pentru activitatea rezitenților parcurilor pentru tehnologia informației.
Codul fiscal (CF) conține norme speciale pentru impozitarea activității rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației – Titlul X Alte regimuri de impozitare. Conform acestor norme obiect al impunerii cu impozitul unic îl reprezintă venitul din vânzări înregistrat lunar în evidența contabilă a rezidentului parcului IT.
În înțelegerea noastră, Titlul II din Codul fiscal nu este aplicabil pentru activitatea rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației, corespunzător, prevederile art. 21 alin.(6) din CF nu sunt aplicabile pentru activitatea aceastei categorii de contribuabili.
Prevederile capitolului 112 din Codul fiscal, în înțelegerea noastră, de asemenea, nu sunt aplicabile activității rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației deoarece aceste norme reglementează ajustarea venitului impozabil al entităților care aplică regimul general de impozitare cu impozitul pe venit, iar obiectul impozitării rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației este venitul din vânzări și impozitul aplicat – impozitul unic.
În contextul celor expuse mai sus, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:
1. Vă rugăm să ne explicați, prevederile art.21 Reguli speciale referitoare la venit alin.(6) și ale capitolului 112 Reguli speciale privind determinarea prețurilor de transfer conform lungimii brațului din Codul fiscal sunt aplicabile pentru activitatea rezitenților parcurilor pentru tehnologia informației?
2. În situația în care răspunsul la întrebarea 1 este afirmativ, vă rugăm să ne explicați care este modalitatea de ajustare a obiectului impunerii în baza normelor analizate în darea de seamă fiscală IU17 Declarația cu privire la impozitul unic?
MINISTERUL FINANȚELOR
23.09.2024 Nr. 15/2-06/254
Totul pentru contabil S.R.L.
Ministerul Finanțelor, referitor la solicitarea f/nr. din 22.07.2024 cu privire la aplicarea prevederilor art.21 alin.(6) și ale Capitolului 112 din Codul fiscal nr.1163/1997 (în continuare - ,,Cod”) în raport cu impozitarea rezidenților parcurilor pentru tehnologia informației comunică următoarele.
Referitor la întrebarea nr.1, începând cu 01 ianuarie 2023, veniturile contribuabililor care desfăşoară activitate de întreprinzător obţinute din tranzacţiile economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente efectuate la preţ mai mic decât preţul de piaţă se ajustează în scopuri fiscale la preţul de piaţă, potrivit art.21 alin.(6) din Cod.
Totodată, atenționăm că, prin Legea nr.214/2024 cu privire la modificarea unor acte normative (ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală) (în continuare - ,,Legea nr.214/2024”), prevederile art.21 alin.(6) din Cod au fost ajustate, asigurând aplicarea acestora la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Astfel, începând cu 15 august 2024, art.21 alin.(6) din Cod, prevede că, veniturile obţinute de contribuabilii care desfăşoară activitate de întreprinzător din tranzacţiile economice cu fondatorii persoane fizice sau alte persoane fizice interdependente care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, realizate la un preţ mai mic decât preţul de piaţă se ajustează în scopuri fiscale la preţul de piaţă.
Prevederile prezentului alineat nu se aplică tranzacţiilor pentru care a fost aplicat principiul lungimii braţului la stabilirea preţului, precum şi pentru care au fost aplicate prevederile art.19 din Cod.
Totodată, art.22618 alin.(1), (2) și (4) din Cod, stipulează că, la determinarea venitului impozabil, contribuabilul urmează să respecte principiul lungimii braţului pentru tranzacţiile cu persoane afiliate.
Capitolul 112 al Titlului V din Cod se aplică tranzacţiilor locale şi tranzacţiilor transfrontaliere între persoane afiliate.
Atribuirea în scopuri fiscale a veniturilor şi/sau a cheltuielilor ce rezultă din ajustarea/estimarea efectuată de către Serviciul Fiscal de Stat, conform capitolului 112 al Titlului V din Cod, se asigură cu respectarea prevederilor titlurilor II şi X din Cod.
De menționat că, prin Legea nr.214/2024 au fost ajustate prevederile Capitolului 112 al Titlului V din Cod, asigurând aplicarea acestora începând cu perioada fiscală 2024.
În acest sens, conform art.22617 alin.(1) pct.9) din Cod, tranzacția locală reprezintă o tranzacţie realizată între contribuabili rezidenţi, în care unul sau ambii contribuabili sunt rezidenţi ai zonelor economice libere/parcurilor pentru tehnologia informaţiei sau care aplică cote diferite şi/sau au baza impozabilă diferită a impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător.
La aceasta, menționăm că, conform art.369 alin.(1) din Cod, obiectul impunerii cu impozit unic îl reprezintă venitul din vânzări, înregistrat lunar în evidenţa contabilă. Mărimea venitului respectiv se determină în conformitate cu prevederile Standardelor Naţionale de Contabilitate sau, după caz, ale IFRS, în condiţiile legislaţiei în vigoare.
Prin urmare, în cazul aplicării regimului fiscal a rezidenților parcurilor pentru tehnologia informaţiei, venitul din vânzări reprezintă venitul impozabil al contribuabilului în sensul art.12 din Cod.
Astfel, la efectuarea tranzacțiilor economice cu persoanele fizice interdependente (în sensul art.21 alin.(6) din Cod) sau cu persoanele afiliate (în sensul Capitolul 112 al Titlului V din Cod), rezidentul parcului pentru tehnologia informaţiei urmează să respecte prevederile stabilite de legislația fiscală.
Referitor la întrebarea nr.2, comunicăm că, Ministerul Finanțelor de comun cu Serviciul Fiscal de Stat vor asigura ajustarea Dării de seamă fiscale IU17 Declarația cu privire la impozitul pe venit în vederea racordării acesteia la prevederile Codului fiscal.
Secretar de Stat Cristina IXARI