Victoria Belous
Ministru
Ministerul finanțelor
str. Constantin Tănase 7
MD-2005, mun. Chişinău, Republica Moldova
Scrisoarea f/n din 27 septembrie 2024
Subiect: deductibilitatea în scopuri fiscale a cheltuielilor cu dobînzile bancare
Stimate doamnă,
Societatea cu Răspundere Limitată „Totul pentru contabil” SRL (cod fiscal 1007600050995 ) roagă să ne prezentați explicații privind deductibilitatea în scopuri fiscale a dobânzilor aferente creditelor bancare în situația în care o parte din aceste credite bancare au fost folosite pentru un împrumut fără dobândă către o parte afiliată.
Vă prezentăm incertitudinile apărute în baza unui exemplu convențional.
Exemplu. Entitatea JM SRL în anul 2022 a contractat un credit bancar în sumă deb 900,000 lei pe un termen de 3 ani, rata dobânzii - 10%/anual. În anul 2023 entitatea a acordat un împrunut fără dobândă în sumă de 300,000 lei asociatului său M care este persoană fizică cetățean. Dobînzile suportate de JM SRL (reflectate la cheltuielile perioadei) aferente părții creditului bancar egală cu suma îmrumutată asociatului întreprinderii în 2023 au constituit 27,500 lei.
În același timp, în perioada fiscală A/2023 întreprinderea JM SRL a aplicat prevederile art.21 alin.(6) din Codul fiscal (CF) în parte ce ține de împrumutul fără dobândă acodat asociatului persoană fizică cetățean, ajustându-și venitul în scopuri fiscale la prețul de piață. Astfel, venitul în scopuri fiscale a fost majorat cu suma 38,500 lei. Această sumă este mai mare decât dobânda achitată băncii aferentă părții creditului bancar egală cu suma îmrumutată asociatului întreprinderii în aceiași perioadă fiscală (27,500 lei).
În aceste condiții, vă rugăm să ne explicați dacă entitatea JM SRL în perioada fiscală A/2023 are dreptul la deducerea cheltuielilor în formă de dobânzi bancare aferente sumei creditului bancar egală cu împrumutul fără dobândă acordat asociatului întreprinderii în sumă de 27,500 lei, ținând cont de faptul că entitatea și-a ajustat venitul din împrumutul fără dobândă acordat asociatului la prețul de piață? Astfel, venitul în scopuri fiscale a fost majorat cu suma de 38,500 lei.
În legătură cu situația descrisă mai sus vă rugăm să ne răspundeți la următoarea întrebare:
1. În exemplul analizat entitatea JM SRL are dreptul la deducerea cheltuielilor în formă de dobânzi bancare în sumă de 27,500 lei aferente sumei creditului bancar, egală cu împrumutul fără dobândă acordat asociatului întreprinderii, în sumă de 27,500 lei, ținând cont de faptul că entitatea în baza art.21 ain.(6) din Codul fiscal și-a ajustat venitul în scopuri fiscale din împrumutul fără dobândă acordat asociatului la prețul de piață?
Pentru orice neclaritate, întrebare, legată de conținutul celor expuse mai sus, va rugăm să nu ezitați să ne contactaț
MINISTERUL FINANȚELOR
26.11.2024 Nr. 15/2-06/234
Totul pentru contabil S.R.L.
Ministerul Finanțelor, referitor la solicitarea f/nr. din 27.09.2024 cu privire la deductibilitatea în scopuri fiscale a cheltuielilor din dobânzile bancare, comunică următoarele.
Potrivit art.21 alin.(6) din Codul fiscal nr.1163/1997 (în continuare – ,,Cod”), veniturile obţinute de contribuabilii care desfăşoară activitate de întreprinzător din tranzacţiile economice cu fondatorii persoane fizice sau alte persoane fizice interdependente care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, realizate la un preţ mai mic decât preţul de piaţă se ajustează în scopuri fiscale la preţul de piaţă.
Prevederile prezentului alineat nu se aplică tranzacţiilor pentru care a fost aplicat principiul lungimii braţului la stabilirea preţului, precum şi pentru care au fost aplicate prevederile art.19 din Cod.
Conform art.24 alin.(1) din Cod, se permite deducerea cheltuielilor ordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul perioadei fiscale, exclusiv în cadrul activităţii de întreprinzător. Potrivit art.5 pct.16) din Cod, activitate de întreprinzător, afacere (business) reprezintă orice activitate conform legislației, cu excepţia muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfășurată de către o persoană, având drept scop obţinerea venitului, sau, în urma desfășurării căreia, indiferent de scopul activităţii, se obţine venit.
În conformitate cu prevederile pct.24 din Anexa nr.1 din Regulamentul cu privire la determinarea obligaţiilor fiscale aferente impozitului pe venitul persoanelor juridice şi persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.693/2018 cu privire la determinarea obligaţiilor fiscale aferente impozitului pe venit (în continuare – ,,Anexă”), la determinarea venitului impozabil, din venitul brut se deduc cheltuielile suportate în scopul desfăşurării activităţii de întreprinzător, ce ţin de fabricarea (executarea, prestarea) şi desfacerea producţiei (lucrărilor, serviciilor), producerea şi desfacerea mărfurilor, mijloacelor fixe şi altor bunuri, precum şi cheltuielile legate de obţinerea altor venituri, bazate pe prevederile Standardelor Naţionale de Contabilitate şi Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară care nu contravin prevederilor Codului.
Conform pct.26 din Anexă, cheltuielile ordinare și necesare reprezintă cheltuielile caracteristice gestionării activității de întreprinzător și cheltuielile reglementate prin acte normative în vigoare, caracteristice pentru gestionarea anumitor tipuri de activități de întreprinzător, în scopul desfășurării activității economice și obținerii de venituri.
De asemenea, potrivit art.25 alin.(1) din Cod deducerea dobânzilor aferente creditelor şi împrumuturilor se permite în conformitate cu art.24 din Cod.
Astfel, referitor la situația expusă în scrisoare, comunicăm că, dobânzile achitate în urma contractării unui credit bancar și dobânzile suportate urmare a acordării unui împrumut reprezintă două tranzacții distincte.
Prin urmare, cheltuielile aferente dobânzilor pentru împrumuturile bancare, vor fi permise spre deducere în scopuri fiscale prin prisma art.24 alin.(1) din Cod, în funcție de caracterul ordinar și necesar al acestora.
Totodată, în cazul în care, se constată că, scopul împrumutului nu este unul antreprenorial, entitatea nu va fi în drept să deducă dobânzile aferente acestuia.
Secretar de stat Cristina IXARI