Serviciul Fiscal de Stat a elaborat și prezintă pentru consultare publică proiectul Ordinului SFS cu privire la modificarea Regulamentului privind funcţionarea posturilor fiscale aprobat prin Ordinul SFS nr. 665/2018. Inițiativa are ca scop corelarea prevederilor Regulamentului la Codul fiscal.
Astfel, potrivit modificărilor propuse la instituirea postului fiscal, funcționarul fiscal urmează să aducă la cunoștința contribuabilului (reprezentantului acestuia sau persoanei cu funcție de răspundere) și/sau subdiviziunii (reprezentantului sau persoanei cu funcție de răspundere a acesteia) la care este instituit postul fiscal, despre instituirea postului fiscal, prin înmînarea Ordinului SFS privind instituirea postului fiscal, Ordinului privind desemnarea funcționarului fiscal responsabil de monitorizarea postului fiscal, a copiei Deciziei privind inițierea controlului fiscal și alte documente aferente postului fiscal. În cazul imposibilității înmînării, documentele menționate se comunică contribuabilului conform prevederilor art. 131 alin. (11) din Codul fiscal. După caz se va perfecta și se va comunica citația privind necesitatea prezentării actelor necesare instituirii postului fiscal, în conformitate cu prevederile Ordinului SFS nr. 196/2024 cu privire la aprobarea formularelor de citații.
În plus, Regulamentul va fi actualizat pentru a include noi prevederi potrivit cărora în caz de apariție a necesității de completare a stocului de blanchete de strictă evidență a contribuabilului (inclusiv a diapazonului de numere), la solicitarea contribuabilului, funcționarul fiscal va oferi accesul persoanei responsabile din cadrul întreprinderii la SIA „Comanda online a formularelor tipizate” pe perioada efectuării comenzii.
În caz că contribuabilul monitorizat utilizează în activitatea sa serviciul SIA „e-Factura”, la solicitarea contribuabilului, funcționarul fiscal va oferi accesul persoanei responsabile din cadrul întreprinderii la serviciul SIA „e-Factura” și va verifica săptămînal prin contrapunerea tranzacțiilor monitorizate și cele înregistrate în Sistemul Informațional al SFS. Accesul la serviciul SIA „e-Factura” poate fi oferit temporar sau definitiv.
Adițional, Regulamentul va fi completat cu prevederea potrivit căreia în cazul identificării, pe durata funcționării postului fiscal, a unor tranzacții care constituie obiectul unei contravenții sau infracțiuni, funcționarul fiscal responsabil de monitorizare nu va autoriza efectuarea acestora. În cazul în care situația este de competența SFS, funcționarul fiscal va întocmi o notă în adresa Direcției generale conformare sau, după caz, Direcției generale antifraudă, pentru examinarea și soluționarea cazurilor, cu anexarea actelor și documentelor confirmative.
Proiectul poate fi consultat până la data de 8 martie curent.