Agenţii economici vor plăti cel mai scump pentru gaze
Din aprilie 2010, tariful mediu la gaze naturale ar putea creşte cu 13,9% - de la 3542 lei/1000 m3 la 4034 lei/1000 m3 (fără TVA de 6%).
Cel mai tare urmează să fie majorate tarifele la gaze pentru agenţi economici
Potrivit Proiectului tarifelor la resursele energetice publicat de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), tariful mediu la gaze pentru consumatorii casnici ar urma să crească cu 11,6% de la 3771 lei la 4210 lei/1000 m3 (fără TVA de 6%). În schimb tariful pentru CET-uri se preconizează a fi majorat cu 15 la sută. În consecinţă majorarea tarifelor la gaze pentru CET-uri provoacă o creştere a tarifelor de producere a energiei electrice (cu 11,4-12,2%) şi a celei termice (cu 11-15%). Dacă în cazul energiei electrice creşterea costurilor de generare nu va provoca o revizuire a tarifelor finale pentru curentul electric livrat consumatorilor, apoi la căldură acestea vor fi modificate.
O creştere şi mai mare ar urma să fie a tarifelor pentru „agenţi economici, inclusiv centralelor termice pentru producerea şi aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor prin sisteme de alimentare locale” – cu 15,8% de la 4192 lei la 4853 lei/1000 m3
Căldură cu 20% mai scumpă
Conform proiectului tarifelor publicat de ANRE, tariful la energia termică livrată consumatorilor din mun. Bălţi de către CET-Nord va creşte cu 15,1% de la 786 la 905 lei/Gcal, iar pentru consumatorii din capitală – cu 20,6%, de la 699 lei la 843 lei/Gcal.
Creşterea atât de semnificativă a tarifelor la căldură pare să dea dreptate administraţiei SA Termocom, care atât în 2008, cât şi la începutul anului curent au cerut tarife mai mari, decât cele aprobate. Totodată se pare că auditul efectuat de ANRE la Termocom nu are efectul aşteptat de unii oficiali din cadrul primăriei Chişinău, sau de la ANRE. Adică nu duce la micşorarea tarifelor. În acelaşi timp administraţia Termocom a anunţat că nu a solicitat o creştere a tarifelor.
De notat că tariful de producere a energiei termice în cazul CET-2 (care asigură peste 61% din totalul căldurii furnizate în reţeaua termică) este de două ori mai mic decât tariful care ar urma să fie plătit de consumatorii finali. Acest lucru la făcut pe Alexandru Comarov, directorul CET-2 că centrala ar putea fi închisă, dacă tarifele la gaze se vor majora cu 14%. „Dacă gazul se va scumpi, centrala nu va putea achita consumul, îşi va suspenda activitatea şi oraşul va rămâne la iarnă fără căldură", a spus Comarov.
Până la finele anului preţul gazelor va mai creşte cu 5-7%
În condiţiile în care sezonul de încălzire s-a terminat, efectele acestor scumpiri nu vor fi resimţite acum de către consumatori. Or, de regulă în perioada aprilie-septembrie, consumul de gaze scade semnificativ, de 3-4 ori. Mult mai grav va fi odată cu intrare în iarnă. Cu atât mai mult cu cât preţul gazelor ar putea să mai crească. Conform prognozei ANRE, dacă în primul trimestru preţul de procurare a gazelor a fost de 231,63 USD/1000 m3, apoi în al doilea va fi de 252 USD/1000 m3, în al treilea – 257,28 USD/1000 m3, iar în ultimul trimestru - 268,64 USD/1000 m3. Altfel spus până la finele anului preţul gazelor importate de la Gazprom ar putea să mai crească cu 6-7 la sută. Ţinând cont de evoluţiile preţului petrolului şi a derivatelor sale pe pieţele internaţionale, apoi preţul gazelor la finele anului ar putea fi chiar mai mare. O nouă modificare a tarifelor interne la gaze este probabilă şi în cazul unei deprecieri importante a leului faţă de dolarul SUA. În caz contrar la o nouă majorare a tarifelor ne putem aştepta doar la începutul anului 2011, când preţul gazelor ruseşti ar putea depăşi valoarea de 300 USD/1000 m3.
Efectele negative
Modificarea tarifelor la gaze şi la energia termică cu siguranţă va duce la o nouă spirală a inflaţiei, care va fi mai vizibilă în sezonul rece. Totodată acestea ar putea avea un impact social şi mai ales unul politic semnificativ. În special negativ pentru partidele aflate în prezent la putere.
Totodată o creştere şi mai mare - cu 15,8%, a tarifelor pentru agenţii economici, care de regulă sunt conectaţi la conducte cu presiune medie şi înaltă şi în mod normal costurile de livrare a gazelor sunt mai mici decât în cazul consumatorilor casnici, va duce la scumpirea producţiei lor.
Printre aceşti agenţi economici se numără fabricile de sticlă, întreprinderile ce produc materiale de construcţie, combinatele de panificaţie, o serie de centrale autonome de cartier etc. În consecinţă producţia lor va fi mai scumpă şi mai puţin competitivă.
Preţul tot mai mare pentru gaze forţează întreprinderile să treacă la utilizarea altor combustibili. Nu întâmplător în 2009, anume agenţii economici au redus consumul de gaze. Mulţi au trecut la utilizarea păcurii, iar alţii pur şi simplu s-au închis. Efectul renunţării la gaze de către întreprinderi este creşterea costurilor suportate de Moldovagaz la distribuţia gazelor şi în final duce la noi scumpiri.
Guvernul însă tace şi nu a anunţat măsuri de protecţie a păturilor vulnerabile.
Ion PREAŞCA, jurnalist