Atenție! Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014
Stimați cititori, vă informăm că în MO nr. 17-23 din 24.01.2014 a fost publicată legea nr. 329 din 23.12.2013 bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 (în continuare lege).
Tarifele contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, termenele de virare a acestora la bugetul asigurărilor sociale de stat NU au fost modificate față de anul 2013.
Contribuţii de asigurări sociale de stat în sumă fixă este stabilită în mărime de 5748 de lei pe an, iar în cazul persoanelor fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole care prelucrează terenul în mod individual – în sumă de 1428 de lei pe an.
Categoriile de plătitori şi de asiguraţi Tariful contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii şi baza de calcul Termenul de virare Tipurile prestaţiilor sociale asigurate 1.1. Angajatorul pentru: 23% la fondul de salarizare şi la alte recompense Lunar, pînă la sfîrşitul lunii imediat următoare celei de gestiune Toate tipurile de prestaţii de asigurări sociale de stat 1.2. Angajatorul pentru asigurarea socială a angajaţilor săi care activează în condiţii speciale de muncă, conform anexei nr. 6 la prezenta lege 33% la fondul de salarizare şi la alte recompense Lunar, pînă la sfîrşitul lunii imediat următoare celei de gestiune Toate tipurile de prestaţii de asigurări sociale de stat 1.3. Angajatorul pentru asigurarea socială a angajaţilor săi care întrunesc condiţiile specificate la art. 24 alin. (21) din Legea nr. 1164-XIII din 24 aprilie 1997 pentru punerea în aplicare a titlurilor I şi II ale Codului fiscal 23% la 2 salarii medii lunare pe economie prognozate pentru anul 2014 Lunar, pînă la sfîrşitul lunii imediat următoare celei de gestiune Toate tipurile de prestaţii de asigurări sociale de stat 1.4. Angajatorii din agricultură (persoane fizice şi juridice) care practică în decursul întregului an bugetar exclusiv activităţile stipulate în grupele 01.1–01.4 din Clasificatorul activităţilor din economia Moldovei (CRM 007-2000), aprobat prin Hotărîrea Departamentului „Moldova-Standard” nr. 694-ST din 9 februarie 2000, pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă ori prin alte contracte în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii: 22% la fondul de salarizare şi la alte recompense pentru tot personalul unităţii economice Toate tipurile de prestaţii de asigurări sociale de stat - din mijloacele angajatorului 16% la fondul de salarizare şi la alte recompense Lunar, pînă la sfîrşitul lunii imediat următoare celei de gestiune - de la bugetul de stat 6% la fondul de salarizare şi la alte recompense 1.5. Persoanele fizice, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct. 1.1–1.4, care se regăsesc în una din situaţiile: 5748 de lei anual pentru asigurarea individuală Lunar, cîte 1/12 din suma anuală, pînă la sfîrşitul lunii imediat următoare celei de gestiune Pensia minimă pentru limită de vîrstă (stagiul de cotizare) şi ajutorul de deces 1.6. Titularii patentei de întreprinzător, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct. 1.1–1.5 5748 de lei anual pentru o persoană, dar nu mai puţin de 1/12 din această sumă lunar, în funcţie de durata activităţii desfăşurate pe bază de patentă La momentul solicitării sau prelungirii patentei Pensia minimă pentru limită de vîrstă (stagiul de cotizare) şi ajutorul de deces
- persoanele angajate prin contract individual de muncă ori prin alte contracte în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii, cu excepţia celor specificate la pct. 1.2, 1.3 şi 1.4 din prezenta anexă;
- cetăţenii Republicii Moldova angajaţi prin contract în proiecte, instituţii şi organizaţii internaţionale, indiferent de sursa de finanţare a activităţilor, în cazul în care acordurile internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd scutirea de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii;
- persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective ori sînt numite în cadrul autorităţilor executive;
- judecători, procurori, avocaţi parlamentari
- întreprinzători individuali;
- avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti şi mediatori care au obţinut dreptul de a desfăşura activitate în modul stabilit de lege, indiferent de forma juridică de organizare
Potrivit anexei nr. 3 a legii, declaraţiile Forma 4-BASS şi Forma 4-BASS (an) se consideră recepţionate de subdiviziunile teritoriale ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale în cazul în care plătitorul de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat prezintă dovezi în acest sens: un exemplar de declaraţie cu menţiunea subdiviziunii teritoriale a Casei Naţionale de Asigurări Sociale că a primit-o, o recipisă electronică de confirmare a acceptării acesteia în sistemul informaţional al Casei Naţionale de Asigurări Sociale.
A fost extins termenul de prezentare a Formei 4-BASS astfel, plătitorii (specificaţi la pct. 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, precum şi la pct. 1.5, inclusiv pentru persoanele angajate, cu excepţia plătitorilor indicaţi la lit. b) din prezentul punct) vor prezentăm Forma 4-BASS trimestrial, pînă la data de 20 a lunii imediat următoare trimestrului de gestiune;
Declaraţia persoanei asigurate REV5 pentru anul 2014 (de către plătitorii specificaţi în punctele 1.1 – 1.4) se prezintă trimestrial, în mod electronic, pînă la sfîrşitul lunii imediat următoare trimestrului de gestiune.
În cazul transmiterii declaraţiilor persoanelor asigurate Rev 5 electronice trimestrial, fără semnătură digitală, acestea se vor prezenta și pe suport de hîrtie o dată pe an, pînă la 1 martie 2015.
Deci pînă la 1 martie 2015 vor prezenta pe suport de hirtie REV5 pentru anul 2014, doar entitățile care pe parcursul anului 2014 au prezentat REV5 în mod electronic, însă fără semnătura digitală.
Ținem să atragem atenție că actuala lege nu prevede termene diferite de prezentare a REV 5 anual în dependență de numărul declarațiilor completate.
IMPORTANT!!!
întreprinzătorii individuali, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti şi mediatori care au obţinut dreptul de a desfăşura activitate în modul stabilit de lege, indiferent de forma juridică de organizare, care nu au persoane angajate prin contract individual de muncă, nu au obligaţia de a prezenta declaraţiile persoanelor asigurate Forma Rev 5.
Lege intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014.