În Monitorul Oficial de astăzi, 26 iulie, a fost publicată Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 nr. 156 din 01.07.2016.
În conformitate cu punctul 3, litera d) din anexa nr. 3 a legii menționate, plătitorii care, la situaţia de 1 ianuarie 2016, au 5 şi mai multe persoane angajate prin contract individual de muncă, persoane aflate în raporturi de serviciu în baza actului administrativ ori prin alte tipuri de contracte civile în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii vor prezenta Forma BASS utilizând, în mod obligatoriu, metoda automatizată de raportare electronică cu aplicarea semnăturii electronice.
Totodată, conform punctului 10 din aceeași anexă, plătitorii contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii care, la situaţia de 1 ianuarie 2016, au 5 şi mai multe persoane angajate prin contract individual de muncă, persoane aflate în raporturi de serviciu în baza actului administrativ ori prin alte tipuri de contracte civile în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii vor prezenta declaraţiile persoanelor asigurate pentru anul 2016 utilizând, în mod obligatoriu, metoda automatizată de raportare electronică cu aplicarea semnăturii electronice.
Anterior erau obligate să prezinte BASS și REV 5 prin metoda automatizată de raportare electronică cu aplicarea semnăturii electronice doar entitățile care au mai mult de 10 persoane angajate.
A fost modificat și tariful contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii pentru persoanele fizice, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor supuse asigurării de stat obligatorii din bugetul de stat, precum şi a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct. 1.1-1.4 din anexa nr. 3, care se regăsesc în una din situaţiile: întreprinzători individuali, notari învestiţi în funcţie în modul stabilit de lege, executori judecătoreşti învestiţi în funcţie în modul stabilit de lege, avocaţi care au înregistrată una din formele de organizare a activităţii de avocat în condiţiile legii, administratori autorizaţi. Respectiv, aceștia vor trebui să achite 7032 de lei anual pentru asigurarea individuală. Anul trecut, aceștia au achitat 6372 de lei anual pentru asigurarea individuală.
La fel și titularii patentei de întreprinzător, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor supuse asigurării de stat obligatorii din bugetul de stat, precum şi a persoanele care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct. 1.1-1.5 din anexa nr. 3, vor trebui să achite o contribuție de 7032 de lei anual pentru o persoană, dar nu mai puţin de 1/12 din această sumă lunar, în funcţie de durata activităţii desfăşurate pe bază de patentă. Anul trecut aceștia la fel au achitat 6372 de lei anual.
Modificări a suferit și anexa nr. 5 din legea menționată. Astfel, în lista tipurilor de drepturi și de venituri din care nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii, au fost introduse sumele obţinute de către deţinătorii patentei de întreprinzător în urma executării de lucrări sau prestării de servicii aferente genului de activitate incluse în patenta de întreprinzător. La fel și din bursele de merit, de studii şi sociale, aşa cum sunt definite de legislaţie, acordate persoanelor care urmează studii postuniversitare nu se vor calcula contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii.
Prezenta lege intră în vigoare din data de astăzi, 26 iulie 2016, data publicării acesteia.