Stabilirea corectă a modelelor de afaceri şi de dezvoltare, au ajutat băncile din Moldova să obţină în anul 2017 rezultate financiare bune. Dintre cele 11 bănci din sistemul bancar, zece au încheiat anul cu profit.
Analiştii revistei „Profit" au comunicat pentru agenţia INFOTAG că, chiar şi în condiţiile unui excedent de lichiditate şi de reducere a portofoliului de credite, băncile au reuşit să obţinut un profit destul de bun, spre bucuria acţionarilor.
„Activele totale ale sectorului bancar în anul 2017 au continuat să crească, majorându-se cu 9,2% pe parcursul anului (în principal, datorită creșterii activelor lichide) și au constituit 79,5 mlrd. lei. Cea mai mare creștere absolută a activelor se observă la băncile din primul grup, cu active de peste 50% din valoarea medie pe sistem", au spus interlocutorii agenției.
În anul 2017, volumul creditelor totale pe sistemul a scăzut cu 3,7%, constituind la sfârșitul lunii decembrie 33,473 mlrd. lei.
„Comparativ cu scăderea de 9% a portofoliului de credite în 2016, cifra de 3,7% inspiră optimism", susţin analiștii publicaţiei.
Ei menţionează faptul că scăderea portofoliului de credite continuă să fie determinată de scăderea cererii de credite și de lipsa cererilor pentru împrumuturi, precum și de abordarea mai prudentă a băncilor față de potențialii debitori din cauza riscurilor înalte, conform recomandărilor Basel III.
În ceea ce privește calitatea portofoliului de credite al băncilor, experții au remarcat că acesta a continuat să se înrăutăţească în 2017, dar nu în acel ritm alert ca în 2016.
„Volumul creditelor nefavorabile a crescut într-un an cu 448,8 mil. lei (+7,9%), în timp ce ponderea creditelor neperformante în portofoliul de credite a crescut de la 16,4% la 18,4%", au spus ei.
Experții revistei consideră că „relevant" faptul că volumul împrumuturilor acordate întreprinderilor economice a scăzut cu 8,8% sau cu 2,496 mlrd. lei (fără efectul reevaluării monetare - „I."). Dar, în același timp, au crescut considerabil împrumuturile acordate persoanelor fizice - cu 18,8% sau cu 1,208 mlrd. lei.