Baza generalizata a practicii fiscale. Ordinul IFPS nr. 2089 din 25.10.2013
1. (29.1.3.36)
Cum urmează a fi calculată norma de diurnă permisă la deducere în scopuri fiscale, în cazul în care salariatul delegat este asigurat parţial cu hrană de ţara gazdă?
În conformitate cu prevederile art. 24 alin.(1) din Codul fiscal, se permite deducerea cheltuielilor ordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv în cadrul activităţii de întreprinzător, iar în conformitate cu prevederile alin.(3) al aceluiaşi articol, deducerea cheltuielilor de delegaţii, de reprezentanţă, de asigurare a agenţilor economici se permite în limitele stabilite de Guvern. În conformitate cu prevederile art.25 din Hotărîrea Guvernului nr.10 din 05.01.2012 ” Pentru aprobarea Regulamentului cu privire la delegare salariaţilor entităţilor din Republica Moldova”, în cazurile în care salariatul plecat în misiune de serviciu în străinătate este asigurat gratuit cu hrană de ţara gazdă, plata diurnei se efectuează în mărime de 30 % din norma diurnei, incluzînd în calcul suplimentele stabilite, fără a lua în considerare reducerea normelor diurnei în funcţie de termenul deplasării, prevăzut în punctul 24 al Regulamentului. Totodată, dacă salariatului i se pune la dispoziţie doar o masă sau două pe zi, în funcţie de posibilităţile financiare ale entităţii şi la decizia conducătorului, acestuia i se poate plăti, suplimentar la sumele prevăzute în alineatul anterior, diferenţa dintre cotele diurnelor, preconizate pentru hrană (70 % din diurnă) şi hrana pusă la dispoziţie, reieşind din calculele: 15 % – dejunul, 50 % – prînzul şi 35 % – cina. De exemplu: Salariatul a fost delegat în ţara SUA în care cuantumul diurnei, fixat în anexa nr.2 la Regulamentul cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova este de 100 dolari SUA (New York, Washigton). În cazul în care salariatul este asigurat doar cu micul dejun, valoarea diurnei achitate permisă spre deducere se determină în felul următor: 30 $ + (70 $ * 85 %) = 89,5 $, unde 30 $ = 100 $ * 30% (plata obligatorie a diurnei), iar 85% reprezintă cotele diurnelor (50 %– prînzul şi 35 % – cina). Atragem atenţia că agentul economic trebuie să dispună de un ordin, întocmit de conducătorul întreprinderii, care confirmă alocarea mijloacelor suplimentare salariatului căruia i se asigură gratuit o parte din hrană în ţara-gazdă.