Calculul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boală, pentru salariaţii care pe lîngă locul de bază activează prin cumul
Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) prin Scrisoarea nr. XIX-02/17-8252 din 16.12.2010 a dat răspuns la interpelarea Optim Audit SRL referitoare la faptul cum se face calculul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boală, atunci cînd salariatul pe lîngă venitul realizat la locul de bază a realizat venit şi la locul de muncă unde activează prin cumul, iar cele 6 luni care se iau în calcul sunt lucrate incomplect, atît la locul de bază cît şi la locul de muncă unde activează prin cumul. Lunile care sunt lucrate complet şi care incomplet diferă de la un loc de muncă la altul.
Astfel, conform scrisorii, venitul mediu lunar se calculează reieşind din lunile lucrate complet la locurile de muncă de bază la care se adaugă venitul obţinut la locul de muncă prin cumul pentru aceleaşi luni, indiferent de faptul dacă la locul de lucru prin cumul asiguratul a realizat programul integral.
Astfel pentru calculul indemnizaţiei în cazurile în care angajatul activează şi prin cumul şi în unele luni în care la locul de muncă de bază acesta a lucrat programul complet iar la locul de muncă prin cumul nu a lucrat complet acele luni, în calcul se vor lua toate lunile lucrate complet la locul de muncă de bază (sau lucrate incomplet din motive neîntemeiate) şi se va adăuga şi salariul obţinut de la locul de muncă prin cumul pentru acele luni, indiferent dacă lunile luate în calcul au fost sau nu lucrate integral la locul de muncă prin cumul.
Totodată CNAS informează care este baza de calcul în cazurile în care toate şase luni calendaristice premergătoare lunii acordării concediului medical, sunt lucrate incomplect din motive întemeiate. Astfel, baza de calcul o constituie – venitul convenţional mediu lunar asigurat, calculat pentru fiecare lună din toate cele şase luni lucrate incomplet.
Venitul convenţional se determină calculînd venitul real obţinut pentru o zi lucrătoare, reieşind din venitul obţinut pentru zilele lucrate în cele 6 luni. Venitul fiecărei luni se va împărţi la numărul real de zile lucrate în lunile respective, astfel stabilindu-se venitul mediu real pentru o zi lucrătoare.
În continuare se va determina venitul convenţional mediu lunar, care se va stabili înmulţind venitul mediu real pentru o zi lucrătoare cu numărul zilelor lucrătoare în luna respectivă, reieşind din programul săptămînal de lucru pentru agentul economic respectiv, ori asiguratului respectiv şi înmulţindu-se cu coeficientul care constituie 25,4 – în cazul săptămînii de 6 zile şi 21,1 – în cazul săptămînii de lucru de 5 zile.