Ce s-a promis – se realizează. Indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă se va achita parţial din contul angajatului
Conform unui proiect de lege aprobat de Guvern în şedinţa din 12 martie, se propune modificarea Legii nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale care reglementează modul în care se achită indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă.
În primul rînd, se propune a modifica sursa de finanţare a indemnizaţiilor pentru incapacitatea temporară de muncă, prin modificarea art.4 din Lege. Astfel, pentru prima zi de concediu medical, persoana asigurată nu v-a primi indemnizaţie, pentru a doua zi va primi indemnizaţie din contul angajatorului, iar începînd cu a treia zi – va primi indemnizaţie din contul bugetului asigurărilor sociale de stat:
Articolul 4 va avea următorul cuprins:
„Articolul 4. Sursele de finanţare a prestaţiilor de asigurări sociale
(1) Plata prestaţiilor de asigurări sociale, cu excepţia indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, se efectuează integral de la bugetul asigurărilor sociale de stat.
(2) Plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, cu excepţia cazurilor prevăzute la alineatul (3), se efectuează în modul următor: prima zi calendarisitică de incapacitate temporară de muncă se suportă din contul persoanei asigurate; a doua zi calendarisitică de incapacitate temporară de muncă se plăteşte din mijloacele financiare ale angajatorului; începînd cu a treia zi calendarisitică de incapacitate temporară de muncă, indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
(3) Plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA, cancer de orice tip sau apariţia riscului de întrerupere a sarcinii se efectuează integral din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat, începînd din prima zi calendarisitică de incapacitate temporară de muncă.”
În al doilea rînd, s-a diminuat cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate de muncă. Astfel, cuantumul maxim al indemnizaţiei pe care îl vor primi persoanele asigurate (cu condiţia unui stagiu de cotizare de peste 8 ani) va constitui 90% din venitul mediu asigurat din ultimele 6 luni (contra 100%, conform redacţiei vechi):
La articolul 13 alineatul (1) litera c), cifra „100” se substituie cu cifra „90”.
Şi nu în ultimul rînd, în calitate de persoane asigurate şi în calitate de beneficiari ai prestaţiilor sociale au fost stabilite şi persoanele străine şi apatrizii fără domiciliu (doar cu viza de reşedinţă) în Republica Moldova. Acestea vor fi obligate să contribuie la bugetul de asigurări sociale de stat şi vor avea dreptul la pensie şi restul indemnizaţiilor sociale.
La noţiunea „asigurat” din articolul 1 al Legii nr.489-XIV din 8 iulie 1999 privind sistemul public de asigurări sociale (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2000, nr.1-4, art.2), cu modificările şi completările ulterioare, după cuvintele „cu domiciliul” se completează cu cuvintele „sau reşedinţă”.
Legea nr.156-XIV din 14 octombrie 1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2004, nr. 42-44, art. 247), cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 1 noţiunea „asigurat”, cuvîntul „domiciliată” se substituie cu cuvintele „cu domiciliu sau reşedinţă”.
În Legea nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale la articolul 2 alineatul (2), cuvîntul „domiciliaţi” se substituie cu cuvintele ,,cu domiciliu sau reşedinţă”.
Pînă în prezent în calitate de persoane asigurate erau stabilite doar persoanele străine şi apatrizii cu domiciliul în Republica Moldova. Persoanele străine şi apatrizii fără domiciliu, avînd doar viza de reşedinţă în Republica Moldova nu achitau contribuţiile de asigurări sociale şi nu beneficiau de indemnizaţii sociale.
Anterior, Fondul Monetar Internaţional a venit cu recomandarea către Guvern ca primele 6 zile de concediu medical să nu fie plătite, iar restul să se achite din contul angajatorului.
Comunicăm că proiectul de lege, împreună cu pachetul de legi bugetare, încă nu a fost aprobat de Parlament. Schimbările vor intra în vigoare doar în cazul aprobării proiectului şi publicării în Monitorul Oficial.