Cine primeşte indemnizaţia pentru maternitate cînd soţia nu lucrează
Sunt la cea de a 2-a sarcina, cînd am născut primul copil eram studentă în anul 4 la facultate, deci nu am avut un loc de muncă. Acum sunt în 30 săptămîni de sarcină, soţul meu este preot al mitropoliei Moldovei, poate el să primească indemnizaţia pentru concediul de maternitate avînd carnet de muncă şi la cine să se adreseze?
În conformitate cu art. 16 din Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, „asiguratele, soţiile aflate la întreţinerea soţilor salariaţi şi şomerele care au dreptul la concediu de maternitate, ce include concediul prenatal şi concediul postnatal, beneficiază de indemnizaţie de maternitate.”
Conform punctului 21 din Hotărîrea Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale, soţia se consideră aflată la întreţinerea soţului asigurat dacă, la data apariţiei dreptului la indemnizaţie de maternitate, nu este angajată în muncă şi nu este persoană asigurată de riscul respectiv (maternitate), fapt care se confirmă prin carnetul de muncă, iar după implementarea evidenţei personificate în sistemul public de asigurări sociale – prin certificat eliberat de organele de asigurări sociale.
În cazul în care soţia se află la întreţinerea soţului salariat, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei. Faptul că persoana în cauză este soţia angajatului se va confirma prin buletinul de identitate şi adeverinţa de căsătorie.
Astfel, din dispoziţiile legislaţiei în vigoare, rezultă că dvs. ca fiind soţia aflată la întreţinerea soţului – puteţi beneficia de indemnizaţia de maternitate, care va fi achitată la locul de muncă al soţului din contul bugetului asigurărilor sociale de stat. Astfel, certificatul medical al soţiei aflate la întreţinerea soţului va fi prezentat la locul de muncă al soţului împreună cu buletinul de identitate al soţiei şi certificatul de căsătorie.
Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiei aflate la întreţinerea soţului salariat, este venitul mediu lunar al soţului care se determină în condiţiile art. 7 din Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 care prevede următoarele:
Articolul 7. Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale.
(2) În cazul în care lunile luate în calcul, conform alin.(1), sînt lucrate incomplet din motive întemeiate, la determinarea bazei de calcul se ia în considerare venitul asigurat din lunile calendaristice lucrate complet în perioada respectivă.
(3) Dacă asiguratul a lucrat mai puţin de 6 luni, baza de calcul este venitul mediu lunar asigurat, realizat în lunile calendaristice lucrate integral, iar în cazul cînd a realizat un stagiu de cotizare mai mic de o lună calendaristică, se ia în considerare venitul asigurat din zilele lucrate.
(4) În cazul lipsei motivate a venitului asigurat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat, baza de calcul este salariul tarifar sau salariul de funcţie al beneficiarului.
(5) Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate, acordate soţiei aflate la întreţinerea soţului salariat, este venitul mediu lunar asigurat al soţului şi se determină în condiţiile prevăzute în prezentul articol.
Din dispoziţiile legislaţiei în vigoare (HG nr.108 din 03.02.2005, pct. 21) rezultă clar, că în cazul în care soţia se află la întreţinerea soţului salariat, indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei, care va fi achitată la locul de muncă al soţului din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.
Legiuitorul nu a folosit termenul „se achită soţiei” ci doar termenul se „stabileşte pe numele soţiei”, fapt care poate trezi neclarităţi referitoare la faptul cui i se achită indemnizaţia de maternitate. Considerăm că din considerentul că hotărîrea nr.108 prevede că indemnizaţia de maternitate se stabileşte pe numele soţiei care se află la întreţinerea soţului, anume soţia este persoana în drept să o primească.
Cu toate acestea, calculul indemnizaţiei de concediu trebuie de făcut pe numele soţului căci el este angajat al întreprinderii, inclusiv declaraţia persoanei asigurare Rev 5, la finele anului se prezintă pe numele soţului, iar ordinul de plată trebuie întocmit în adresa soţiei.
Indemnizaţia se calculează şi se achită la prezentarea următoarelor documente:
- certificatul medical eliberat pe numele soţiei;
- buletinul de identitate al soţiei şi certificatul de căsătorie;
- carnetul de muncă al soţiei dacă există, din care să rezulte că nu este persoană angajată. În cazul lipsei carnetului de muncă unii angajatori cer de la soţia întreţinută o declaraţie în formă liberă din care să rezulte că la moment nu este angajată şi nu deţine carnet de muncă.