Consiliul de administrație al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină ar putea avea atribuția de repartizare a mijloacelor băneşti ale fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, formate la începutul anului de gestiune. Modificările la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală au fost propuse pentru consultări publice.
În prezent, prevederile legale stipulează că mijloacele bănești sunt repartizate prin Legea anuală a fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală sau prin rectificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul respectiv. Acestea sunt distribuite în următorul mod:
- 25% - în fondul pentru achitarea serviciilor medicale;
- 25% - în fondul de rezervă al asigurării obligatorii de asistenţă medicală;
- 50% - în fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.
Consiliul de administrare al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, în schimb, monitorizează corectitudinea distribuirii şi utilizării soldurilor de mijloace băneşti.
Autorii proiectului spun că modificările sunt extrem de importante, în special în condițiile unei situații economice complicate, deoarece poate asigura o stabilitate financiară mai mare sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală. Totodată, măsura oferă în mare măsură posibilitatea achitării fără rețineri a serviciilor acordate de către prestatorii de servicii medicale și farmaceutice.
Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină este compus din 15 membri, reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, Președinției, sindicatelor, patronatelor, dar și a organizațiilor de protecție a drepturilor lucrătorilor medicali și a pacienților. Aceștia sunt aleși pentru o perioadă de patru ani și pot să dețină funcția pentru maxim două mandate. Consiliul este organul suprem de autoadministrare CNAM și garantează corectitudinea și echitatea socială în realizarea asigurării obligatorii de asistență medicală.
Conform prevederilor Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2018, veniturile și cheltuielile în acest an sunt estimate la peste 6,6 miliarde de lei, ceea ce presupune o majorare a veniturilor cu 8,4 la sută față de anul 2017.