Comerţ cu ridicata. Ne achităm cu numerar?
Mai mulţi contabili în ultimul timp ne telefonează şi ne întreabă: au fost interzise achitările în numerar? Fără a putea să facă referinţă la careva act normativ. Am încercat să investigăm această situaţie („de unde cresc picioarele?”).
Am reuşit să stabilim următoarele.
La data de 22 octombrie 2010 în Monitorul oficial a fost publicată Legea nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerţul interior care a intrat în vigoare la 6 luni după data publicării 22.04.2011 (cu excepţia art. 5 alin (3) şi art. 13 alin (2) care se vor pune în aplicare la 01.01.2012). Articolul 8 al acestei legi este expus în următoarea redacţie:
“Articolul 8. Comerţul cu ridicata
(1) Comercianţii care desfăşoară comerţul cu ridicata dispun, după caz, de depozite, organizează păstrarea şi prelucrarea produselor, completează stocurile de marfă, asigură suportul informaţional, prestează servicii de transport, oferă şi alte servicii aferente comerţului.
(2) Regulile specifice de desfăşurare a comerţului cu ridicata se aprobă de Guvern, respectîndu-se următoarele condiţii (cerinţe) generale:
a) existenţa unor încăperi de depozitare dimensionate şi dotate tehnic, corespunzătoare volumului şi naturii produselor stocate. În cazul comercializării produselor alimentare, unitatea comercială dispune, obligatoriu, de utilaj frigorific, iar în cazul activităţii de prelucrare (ambalare) a produselor – de utilajul corespunzător acestor activităţi;
b) dotarea unităţii comerciale cu un sistem de evidenţă computerizată;
c) utilizarea mijloacelor de măsurare şi control verificate metrologic;
d) respectarea cerinţelor tehnice privind vecinătatea locurilor de depozitare şi expunere a mărfurilor;
e) achitarea mărfurilor procurate numai prin virament.
(3) Formele comerţului cu ridicata şi nomenclatorul unităţilor comerciale respective se aprobă de Guvern.”.
Cuvintele care au derutat opinia publică sunt evidenţiate, litera “e) achitarea mărfurilor procurate numai prin virament”.
Neclarităţile la acest subiect au ridicat multe semne de întrebare printre agenţii economici care desfăşoară acest tip de activitate (comerţ). Sunt interzise achitările în numerar? Agenţii economici au dreptul să achite bani în numerar pentru marfa procurată? Dar persoanele fizice, care procură marfă de la un magazin-depozit? În acest timp, unele întreprinderi refuză să primească bani în numerar pentru marfă, servicii. Am încercat să adresăm aceste întrebări organelor abilitate.
În conformitate cu art. 5 alin. (1) al legii nominalizate Ministerul Economiei este organul central de specialitate al administraţiei publice responsabil de elaborarea politicii de stat în domeniul comerţului şi de reglementarea acestui domeniu.
Deci, în urma interpelării efectuate către Ministerul Economie am primit explicaţia (în formă orală la telefon) că prevederile art. 8 lit. e) nu se răsfrîng la etapa actuală asupra comerţului cu ridicata, mai mult ca atît nu au fost elaborate careva sancţiuni cu privire la încălcarea acestei Legi.
Conform art. 26 liniuţa a doua Guvernul în termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi, va aproba actele sale normative în vederea implementării prevederilor prezentei legi.
Astfel, comercianţii care desfăşoară comerţul cu ridicata activează în continuare conform vechilor prevederi la capitolul dat pînă la intrarea în vigoare a unui regulament aprobat de Guvern cu privire la aplicarea acestei legi.
În timpul cel mai apropiat o să ne documentăm cu un răspuns în scris la această întrebare, despre ce o sa informăm adăugător cititorii paginii electronice www.contabilsef.md.