În Monitorul Oficial de astăzi, 24 iunie, a fost publicată Hotărîrea Guvernului nr. 774 din 20.06.2016 cu privire la preţurile de comercializare a produselor social importante, prin care a fost aprobat Regulamentul de formare a preţurilor de comercializare a produselor social importante și Lista produselor social importante.
Regulamentul aprobat se va răsfrânge asupra tuturor subiecţilor lanţului de distribuţie a produselor social importante, în cazul în care nu sunt prevăzute reglementări speciale.
Pentru produsele social importante s-a stabilit următorul mod de formare a preţurilor de comercializare pe piaţa internă:
a) produsele social importante se vor comercializa la preţuri de achiziţie/preţuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 20%, cu excepţia pâinii și a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%;
b) produsele social importante, atât din import, cât şi autohtone, care au fost supuse procesării în unităţile comerciale, se vor comercializa cu aplicarea adaosului comercial ce nu depăşeşte 40% cumulativ de la preţul de achiziţie/ preţul de livrare.
Comerciantul cu ridicata nu se va considera producător în cazul în care va efectua operaţiuni tehnologice de procesare fără a modifica caracteristicile produselor. Acesta va purta răspundere în calitate de producător conform Legii nr. 105-XV din 13 martie 2003 cu privire la protecţia consumatorilor în cazul depistării pe piaţă a produselor defectuoase din import, livrate pe piaţa internă de către comerciantul respectiv, în special dacă acesta va aplica pe ambalaj logotipul său.
În toate cazurile de comercializare a produselor cu aplicarea adaosului comercial limitat, indiferent de numărul de unităţi comerciale, mărimea adaosului comercial cumulativ nu va trebui să depăşească nivelul-limită stabilit de la preţul de achiziţie/preţul de livrare.
La comercializarea produselor social importante persoanele juridice şi fizice care practică activitate de întreprinzător vor fi obligate să indice în documentele primare cu regim special (facturi/facturi fiscale) preţul de achiziţie/ preţul de livrare și mărimea adaosului comercial cumulativ aplicat.
În cazul încălcării modului de formare şi aplicare a prețurilor pentru produsele social importante, persoanele juridice și fizice vor purta răspundere contravenţională, civilă sau penală conform legislaţiei în vigoare.
Lista produselor social importante cuprinde următoarele produse (în paranteze sunt indicate poziţiile tarifare conform Nomenclaturii combinate a mărfurilor):
- Pâine de până la 600 grame (1905) - doar pâinea neambalată şi nefeliată, la fabricarea căreia se utilizează făină de grâu de calitatea I și II, apă, sare alimentară, drojdie de panificaţie și aditivi pentru prevenirea bolii mesentericus;
- Colaci de până la 300 grame (1905) - doar colaci neambalaţi, la fabricarea cărora se utilizează făină de grâu, apă, sare alimentară, drojdie de panificaţie și aditivi pentru prevenirea bolii mesentericus;
- Lapte de consum de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 2,5% inclusiv (cu excepţia laptelui ultrapasteurizat - UHT) (0401) - lapte supus procesului de ultrapasteurizare - produsul este expus la o temperatură foarte înaltă pe o perioadă foarte scurtă de timp (135°C timp de 2-4 secunde);
- Chefir cu un conţinut de grăsimi de până la 1,0% inclusiv (0403);
- Brânză de vaci proaspătă cu un conţinut de grăsimi de până la 5% inclusiv, fără adaosuri (0406);
- Smântână din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 10% inclusiv (0401);
- Unt din lapte de vaci cu un conţinut de grăsimi de până la 79,0% inclusiv (0405);
- Ulei de floarea-soarelui, cu excepţia uleiului dezodorizat (1512) - ulei de floarea-soarelui purificat de substanţele volatile gustative şi aromatice caracteristice;
- Făină de grâu, cu excepţia făinii din grâu durum (1101) - produs obţinut prin măcinare, din grâu Triticum durum, la care tărâțele şi germenii se îndepărtează, iar endospermul se macină până la gradul de mărunțire corespunzător;
- Orez, cu excepţia orezului de specialitate (1006) - orez de specialitate (orez Basmati. Jasmin, sălbatic, negru, roşu, mixt (multicolor), Carnaroli, Arborio);
- Hrişcă (1008);
- Crupe, inclusiv griș și fulgi de ovăz (1103, 1104);
- Preparate pentru sugari și preparate pentru copii de vârstă mică (0402) - produse definite conform Hotărîrii Guvernului nr. 338 din 11 mai 2011 „Pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind formulele de început și formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari și copii mici”.
Prezenta hotărâre intră în vigoare din data de astăzi, 24 iunie, data publicării. Controlul asupra respectării prevederilor prezentei hotărâri revine Inspecţiei Financiare și Inspectoratului Fiscal Principal de Stat din subordinea Ministerului Finanţelor.
Totodată au fost abrogate mai multe hotărâri, printre care: Hotărîrea Guvernului nr. 335 din 24.05.1994 „Privind liberalizarea continuă a preturilor”; Hotărîrea Guvernului nr. 547 din 04.08.1995 „Cu privire la măsurile de coordonare si de reglementare de către stat a preţurilor (tarifelor)” și altele.