Acțiunile Consiliului Economic pe parcursul anului trecut pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și prioritățile pentru anul în curs au fost examinate ieri, în cadrul unei ședințe prezidate de prim-ministrul Pavel Filip.
Premierul a accentuat rolul Consiliului în soluționarea problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri: „Este o platformă unde se iau în calcul toate punctele de vedere și se găsește numitorul comun". Pavel Filip a mulțumit reprezentanților comunității de business pentru implicare activă în perfecționarea cadrului care reglementează mediul de afaceri, subliniind, totodată, aportul valoros al partenerilor de dezvoltare și interesul manifestat de societatea civilă.
Printre reformele derulate în anul precedent cu suportul și expertiza CE se numără reforma instituțiilor cu funcții de control, simplificarea procedurilor de raportare, reducerea numărului actelor permisive, punerea în aplicare a conceptului Ghişeului unic și perfecționarea Codului Muncii.
Despre eficiența acestei platforme vorbește și dorința antreprenorilor de a face parte din Consiliu. În anul 2017, numărul membrilor platformei s-a majorat de la 59 la 71. De asemenea, pe parcursul anului trecut au fost create trei noi grupuri de lucru responsabile de îmbunătățirea poziției Republicii Moldova în clasamentele economice internaționale, de dezvoltarea pieței muncii și de reducerea ocupării informale și a fenomenului ,„salariilor în pliс".
Partenerii de dezvoltare care sprijină activitatea Secretariatului CE au apreciat acțiunile Consiliului, precizând că rezultatele obținute se datorează și sprijinului constant din partea Executivului. „Succesul Consiliului Economic este asigurat de angajamentul Guvernului de a implica în elaborarea politicilor statului și sectorul privat", a menționat managerul de țară al Băncii Mondiale, Ana Akhalkatsi. Totodată, partenerii externi au exprimat deschiderea de a susține în continuare activitatea Consiliului Economic, pentru menținerea unui dialog eficient dintre autorități și mediul de afaceri.
Printre obiectivele de activitate ale Consiliului Economic pentru anul curent se numără reforma în domeniul construcțiilor, modificarea legislației privind sistemul sancționator, facilitarea obținerii permiselor de muncă și de ședere pentru investitorii străini. De asemenea, o atenție sporită va fi acordată combaterii angajării informale, facilitării procedurilor de export și consolidării relațiilor dintre agenții economici și autoritățile locale.