Delegația Serviciului Vamal al Republicii Moldova, condusă de către Directorul adjunct, Iurie Ceban, a participat la prima Conferință globală privind comerțul electronic transfrontalier, organizată de către Organizația Mondială a Vămilor (OMV) în comun cu Administrația Vamală a Chinei. Evenimentul s-a desfășurat la Beijing, China, în perioada 9-10 februarie a.c.
Evenimentul a reunit peste 2 000 de oficiali de rang înalt, precum și experți din cadrul administrațiilor vamale și ai altor autorități guvernamentale, operatori din domeniul comerțului electronic, organizații internaționale, reprezentanți ai mediului academic și ai altor instituții interesate în lanţul comerțului electronic transfrontalier de aprovizionare.
Participanții, au avut posibilitatea să realizeze un schimb de informații, experiență și opinii pe marginea oportunităților pe care le oferă comerțul electronic transfrontalier, analizând, totodată, soluții inovative care le-ar permite guvernelor și sectorului privat să facă față provocărilor aferente acestui domeniu de activitate.
Cu ocazia desfășurării evenimentului, a fost organizată și o întrevedere bilaterală cu conducerea Administrației Vamale din China, fiind discutate prioritățile și perspectivele de dezvoltare a colaborării vamale bilaterale.
În special, discuțiile s-au axat pe propunerea Serviciului Vamal de a încheia în viitorul apropiat un Acord interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, precum și de a intensifica dialogul în domeniul schimburilor de experiență.
Conferința a fost precedată de Summitul inovativ "Nuctech 2018" privind tehnologiile de scanare, organizat cu ocazia celei de-a 20-a Aniversări de la fondarea companiei chineze. Evenimentul, la care a participat și delegația Serviciului Vamal, a permis partenerilor companiei din peste 50 de țări să discute tendințele și perspectivele de dezvoltare a industriei de securitate la nivel mondial.
Cu prilejul Summitului a avut loc și o întrevedere bilaterală cu conducerea companiei Nuctech, fiind menționată buna cooperare în domeniul implementării proiectelor de asistență tehnică, finanțate de Guvernul Republicii Populare Chineze. Cel mai recent proiect, cu un buget de 5,7 milioane dolari, vizează dotarea punctelor de trecere "Ocnița-Sokireanî (feroviar)" și "Aeroportul internațional Chișinău" cu echipamente de scanare de ultimă generație.
Agenda Summitului a inclus și vizitarea uzinei, precum și a Expoziției de tehnologii inovative ale companiei Nuctech, fiind demonstrate cele mai moderne soluții în acest sens.