Factura fiscală de tip nou. Ce schimbări faţă de formularul vechi?
De la 01.11.2010 au intrat în vigoare facturile fiscale de tip nou, formularul cărora a fost aprobat prin Ordin cu privire la aprobarea si completarea formularului tipizat de document primar cu regim special “Factura fiscală“ nr. 115 din 06.09.2010.
Se permite utilizarea formularelor facturii fiscale de tip vechi, pînă la epuizarea totală a stocurilor aflate la subiecţii impozabili şi Serviciul Fiscal de Stat.
Oricum, unii agenţi economici au primit deja facturi fiscale de tip nou şi deseori comit erori la întocmirea acestora.
Vom încerca să expunem pe scurt care sunt deosebirile esenţiale între aceste două formulare ale facturii fiscale şi anume ce s-a schimbat în factura de tip nou.
- S-au schimbat cu locul exemplarele facturii, deci exemplarul facturii care trebuie acordat cumpărătorului şi-a păstrat culoarea bej, însă este deja cu numărul 1 în pachet, iar exemplarul care rămîne la vînzător, la fel păstrîndu-şi culoarea – liliachiu, este cu numărul 2. Exemplarul numărul 1 – al cumpărătorului – nu mai are inscripţia „dă dreptul la trecerea în cont a TVA”.
- S-au unit coloanele „Cod nomenclator” şi „Denumire” în coloana „Denumirea mărfurilor, serviciilor şi cod nomenclator al mărfii”. Codul nomenclator al mărfii se va indica doar în cazul livrării mărfurilor impozabile cu accize şi a celor impozitate cu TVA la cota redusă. În această coloană nu se mai înscrie preţul liber de vînzare fixat de producător pentru mărfurile social importante.
- Coloana „Valoarea totală fără TVA” s-a deplasat în faţa în faţa coloanei „Cota TVA” ceea ce a făcut mai evidentă necesitatea calculării TVA de la valoarea totală şi nu de la preţul unitar. Pînă acum unii contabili din eroare calculau TVA de la preţul unitar al mărfii şi o înmulţeau la cantitatea de marfă ca să afle suma totală a TVA, ceea ce duce la erori de aproximare în calcule. În acelaşi timp modul de calcul a sumei totale TVA este descris în special şi în Instrucţiunea de completare a facturilor fiscale din acelaşi ordin, pînă acum acesta nu era descris.
- Coloana „Accize” a dispărut. Acum, informaţia referitor la accizele incluse în valoarea mărfii se va indica într-o coloana nouă „Altă informaţie”. Tot în această coloană se va indica preţul liber de vînzare (inclusiv TVA) fixat de producător pentru mărfurile social importante, sau preţul de procurare în cazul mărfurilor importate (inclusiv TVA).
- În coloana „Tip ambalaj”, se indică în mod obligatoriu tipul ambalajului în care este se transportă marfa (ladă, cutie, pachet, butoi, coş). Dacă marfa se transportă neambalată, se indică în mod obligatoriu prescurtat „n/a”. Această prevedere nu este o schimbare însă am considerat important să o menţionăm, deoarece în practică de multe ori contabilii nu o respectă, din care motiv pot fi amendaţi.
- S-a adăugat rîndul Total (pe factura fiscală) sub tabel, în care se indică suma indicatorilor din factura fiscală şi din toate anexele la factură, ceea ce a dus la lipsa necesităţii completării rîndurilor „Valoarea livrării impozabile (fără TVA) cu anexele”, „TVA cu anexele”, „Accizele cu anexele”, „Valoarea livrării cu anexele” (rîndurile care se completau şi în cifre şi în litere). Respectiv, aceste rînduri au fost eliminate din noul formular.
- Rîndurile pentru semnături au fost făcute mai mare, acum fiind aranjate de rînd pe verticală şi în acelaşi timp se indică şi în formular şi în instrucţiunea de completare ce trebuie să conţină aceste rînduri – funcţia, numele, prenumele şi semnătura.
- Pînă acum în instrucţiunea de completare a facturii fiscale (vedeţi Ordinul nr. 32 din 11.03.2002) nu era clar scris că cumpărătorul trebuie să semneze pe exemplarul vînzătorului precum că a primit marfa. În instrucţiunea nouă aceasta se prevede în mod direct şi clar.
- A fost eliminată cerinţa de a indica pe pagină mai sus de rîndul „Total (pe o pagină)” a seriei şi a numărului anexelor la factură.
- A fost exclus modul de completare a facturilor fiscale în cazurile cînd serviciile sunt prestate prin intermediari.
- Pentru servicii, cumpărătorul e obligat să semneze doar pe exemplarul său al facturii, a rămas pe vechi.
În general, considerăm formularul nou al facturii fiscale mai comod şi mai perfect decît cel vechi. În acelaşi timp, în instrucţiunea nouă de completare sunt corectate unele erori şi imperfecţiuni din instrucţiunea veche.
Menţionăm că facturile de tip vechi care mai sunt în stoc (inclusiv facturile neliniate) se vor completa conform instrucţiunii vechi, pînă la epuizarea stocului deplin al facturilor de tip vechi. Conform instrucţiunii noi se vor completa doar facturile de tip nou. Contribuabilii care au dreptul la imprimarea de sine stătător a facturilor fiscale pe hîrtie specială, cu imprimarea pe ele a seriilor şi numerelor din diapazonul primit de la serviciul fiscal, vor imprima facturi fiscale conform formularului nou, începînd cu 01.11.2010.
Puteţi vizualiza forma nouă a facturii fiscale aici.