Iniţiativa scutirii de impozitul pe venit a persoanele fizice contractante a unui credit ipotecar RESPINSĂ
În şedinţa Guvernului din 11 ianuarie 2012 a fost avizată negativ propunerea unui grup parlamentar de modificarea a Codului Fiscal care prevede scutirea de plată a impozitului pe venit pentru persoanele fizice care au contractat un credit ipotecar.
S-a propus ca mărimea scutirii să fie repartizată astfel:
- 100% pentru venitul impozabil ce nu depăşeşte suma de 60 000 lei;
- 50% pentru venitul impozabil ce nu depăşeşte suma de 90 000 lei;
- 25% pentru venitul impozabil ce nu depăşeşte suma de 120 000 lei;
Potrivit Guvernului, această iniţiativă legislativă creează un tratament privilegiat pentru persoanele care achiziţionează locuinţe prin intermediul creditelor ipotecare faţă de persoanele care achiziţionează locuinţe fără a apela la credite ipotecare sau faţă de persoanele care îşi construiesc locuinţa cu forţele proprii, prin aceasta încălcîndu-se prevederile lit. c) alin. 8 art. 6 din Codul Fiscal, ceea ce stabileşte tratarea egală a persoanelor fizice şi juridice, care activează în condiţii similare, în vederea asigurării unei sarcini fiscale egale.
De asemenea, în avizul Guvernului se menţionează că proiectul prezintă dificultăţi în identificarea persoanele ce se propun a fi beneficiari ai stimulentului fiscal prevăzut în proiect.
În iniţiativa de modificare a Codului fiscal este stabilit că beneficiarii acestei scutiri sunt persoanele care nu deţin şi nu au deţinut în proprietate o locuinţă sau deţin în proprietate o locuinţă, cu spaţiul locativ pentru fiecare persoană nu mai mare de 12 m2.
În această privinţă Guvernul califică sintagma „care nu deţin şi nu au deţinut în proprietate o locuinţă” ca fiind defectuoasă, deoarece contractul de ipotecă reprezintă contractul încheiat între creditorul ipotecar şi debitorul ipotecar, în temeiul căruia primul, are dreptul să pretindă la satisfacerea creanţelor pecuniare din valoarea bunului ipotecat. Astfel, persoana încheind contractul de credit pentru procurarea locuinţei grevează cu ipotecă locuinţa respectivă. Prin urmare, locuinţa îi aparţine persoanei în cauză, respectiv ea nu poate să corespundă cerinţei „nu deţine o locuinţă în proprietate”.
Aceasta fiind poziţia Guvernului noi vă îndemnăm să vă expuneţi şi părerea DVS pro sau contra introducerii scutirii date în Codul Fiscal.