Mașina de casă și control. Relația comercială dintre consumator – stat – comerciant
În cazul în care planificaţi să desfăşuraţi o activitate comercială şi de prestare a serviciilor cu plată în numerar pe teritoriul Republicii Moldova, sunteţi obligat să cumpăraţi o maşină de casă şi control sau, cum mai este numită, aparat de casă.
Aparatul de casă reprezintă o formă de evidenţă operativă a banilor care circulă în numerar şi din acest motiv, înregistrarea sa la inspectoratul fiscal este obligatorie.
Trebuie să ştiţi că există aparate de casă cu unul ori mai multe ecrane, dacă consideraţi ca aveţi nevoie de ecranul al doilea, care de obicei este destinat cumpărătorului, rămîne să alegeţi opţiunea.
Un alt lucru important este alegerea tipului bateriei, puteţi opta pentru o baterie de încarcare Li-Ion şi una Ni-Mh.
Factor important este viteza de tipar al bonului fiscal. Daca aveţi un flux mare de clienţi ce trebuie deserviţi simultan, alegeţi un aparat cu o viteza de tipar mai mare, în caz contrar puteţi opta spre aparatele cu viteze de tipărire mai redus.
După procurarea propriu-zisă, urmează procedura obligatorie de înregistrare aparatului de casă la Inspectoratul Fiscal Teritorial de Stat, care se realizează în conformitate cu Regulamentul cu privire la modul de înregistrare şi exercitare a controlului asupra utilizării maşinilor de casă şi control (elaborat întru executarea pct.3 al Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 474 din 28.04.98 „Cu privire la aplicarea maşinilor de casă şi control cu memorie fiscală pentru efectuarea decontărilor în numerar”).
Pentru înregistrarea Aparatului de Casă la Inspectroratul Fiscal de Stat aveți nevoie de următoarele documente:
♦ Aparatul de casă (MECC).
♦ Cererea îndeplinită pentru înregistrarea (MECC) .
♦ Copia certificatului de înregistrare a întreprinderii.
♦ Copia licenței sau autorizației, a profilului de activitate a întreprinderii.
♦ Contractul la deservirea tehnică a MCC în doua exemplare confirmat cu stampilă umedă a organizației consumator.
♦ Copia facturii fiscale la procurarea MCC.
♦ Registrul MCC (cusut, numerotat si indeplinit cu datele juridice ale intreprinderii).
♦ Registrul tehnic al MCC(cusut, numerotat si indeplinit cu datele juridice ale intreprinderii).
♦ Copia paginii a pașaportului MCC, unde este indicat numărul și ștampila.
♦ Adresa amplasării MCC, trebuie sa fie înregistrată la Inspectoratul Fiscal.
♦ De verificat la Inspectoratul Fiscal Teritorial, dacă întreprinderea are datorii.
Menţionez că operaţiunea economică este un fapt economic care constă în vânzarea de bunuri, executarea de lucrări, prestarea de servicii, recepţionarea de plăţi pentru bunuri, lucrări, servicii, recepţionarea de plăţi fiscale/nefiscale, recepţionarea altor plăţi şi cotizaţii.
Prin neaplicarea MCC urmează de înţeles neutilizarea de facto a MCC, adică de fapt neînregistrarea prin MCC măcar a unei operaţiuni economice şi neeliberarea bonului de casă respectiv consumatorului (duce la sancțiune drastică a comerciantului prin amendă).
Tipurile de amendă posibile aplicabile le găsiți aici.
Faptul că contribuabilul este pregătit pentru a utiliza MCC şi că, MCC este în stare bună de funcţionare, se dovedeşte documentar prin Raportul X [terminologia MCC] care a fost emis la începutul zilei de gestiune la verificarea funcţionalităţii MCC (întotdeauna atrageţi atenţie la dată şi oră, care trebuie să fie data calendaristică curentă, iar timpul - timpul real ± 15 minute, altfel urmează de adresat centrului de asistenţă tehnică CATMCC cu care aveţi încheiat contract de deservire tehnică a MCC).
Graficul se aduce la cunoştinţă nemijlocit utilizatorului MCC (vânzător, prestator, operator, casier etc.) sub semnătură (înscrisul Am făcut cunoştinţă", numele, prenumele, semnătura şi data).
Utilizatorul nemijlocit al MCC verifică funcţionalitatea MCC la începutul perioadei (zilei) de gestiune indicată în grafic.
Dacă până la sfârşitul perioadei de gestiune (iniţiate prin emiterea Raportului X) nu s-au efectuat operaţiuni economice, atunci operaţiunea de finalizare a gestiunii zilnice, adică emiterea raportului de închidere zilnică, Raportul Z, poate să nu fie executată şi, prin urmare, înscrierea în RMCC nu se efectuează. Trebuie asigurată doar păstrarea Raportului X, care se lipeşte pentru păstrare pe formularul 3-III al RMCC.
Atenţionez despre obligaţiunea contribuabilului de a asigura păstrarea documentaţiei de exploatare pe toată perioada de exploatare a MCC, iar a rapoartelor de închidere zilnică (lipite în RMCC pe formularul 3-III) şi a benzilor de control - nu mai puţin de 5 ani de la momentul emiterii acestora.
Pentru fiecare maşină de casă şi de control (MCC) se deschide câte un RMCC în parte, pentru fiecare an sau semestru de gestiune, care se prezintă la organul fiscal care a înregistrat (care înregistrează sau re-înregistrează) MCC pentru consemnare.
Importantă este ținerea legăturei strînse de consultări periodice cu inspectorul fiscal teritorial pentru evitarea erorilor în utilizarea aparatului de casa și control.
Recomandabil este să semnaţi un contract de "deservire tehnică", cu firma de la care aţi cumpărat aparatul care va monitoriza funţionarea sa. De obicei, un contract de aşa tip de servicii se semnează pe o perioadă de un an.
Returul mijloacelor bănești din casierie apare ca rezultat a restituirii de către cumpărător a bunului anterior procurat. În acest caz cumpărătorul este obligat să restituie și bonul de casă (cecul) ce a fost eliberat la efectuarea cumpărăturii.
Casierul (operatorul) împreună cu responsabilul de activitatea financiară a entității economice, întocmeaşte Actul privind sumele de bani restituite cumpărătorilor (clienţilor) pentru mărfurile şi bonurile de casă întoarse (în continuare act). Totodată, anulează şi lipeşte bonurile de casă restituite pe o foaie de hîrtie care împeună cu actul sînt transmise şi păstrate în contabilitate.
Deasemenea, e binevenit să fie întocmit un act de retur, semnat de cumpărător și responsabil din cadrul entității economice, care confirmă restituirea bunului și încasarea mijloacelor bănești de către cumpărător.
Autor: Igor Goreacii
Specializarea Finanțe și Contabilitate