Ministerul Economiei face public Raportul de activitate pentru 9 luni ale anului 2011
Situarea Republicii Moldova pe poziţia a doua în topul celor mai reformatoare ţări a fost datorită acţiunilor întreprinse de către Ministerul Economiei. Cel puţin aşa se laudă conducerea instituţiei în Raportul său de activitate pentru primele nouă luni ale anului 2011. ME menţionează în Raport că a întreprins acţiuni în vederea dezvoltării mediului de afaceri, atragerii investiţiilor şi promovării exporturilor, în domeniile politici comerciale, infrastructura calităţii, securitatea industrială şi protecţia consumatorilor, infrastructura şi securitatea energetică.
Potrivit documentului, în perioada de raportare au fost elaborate 28 proiecte de legi şi 51 proiecte de hotărâri şi dispoziţii ale Guvernului. Totodată, Raportul se referă şi la carenţele de sistem în procesul de promovare şi coordonare a reformelor şi a documentelor de politici în general. În acest context, o provocare majoră o constituie imperfecţiunea procedurilor de promovare a proiectelor de acte legislative şi normative, manifestată inclusiv prin tergiversarea avizării şi examinării documentelor de politici.
Ministerul Economiei a promovat o serie de propuneri în politica bugetar-fiscală pentru anul 2012. Printre acestea se numără extinderea mecanismului de restituire a TVA la investiţiile capitale pe întreg teritoriul ţării şi fără plafonarea sumei investiţiei, neimpozitarea dividendelor agenţilor economici, introducerea impozitului unic simplificat pentru ÎMM la solicitare, păstrarea parţială a facilităţilor fiscale în domeniul IT.
În raport se regăsesc date privind implementarea unor programe de susţinere a IMM-urilor, de atragere a remitenţelor în economie, de sporire a eficienţei energetice, dar şi alte acţiuni care au avut ca scop trecerea de la modelul economic actual la o nouă paradigmă de dezvoltare economică, bazată pe investiţii şi export.
Amintim că la finele anului 2010, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a declarat că cel mai important eşec economic al anului este păstrarea valabilităţii vechiului model economic. "Economia RM continuă să depindă de consum şi remitenţe", a spus ministrul. "Important este să nu alunecăm în acest model, care este unul comod, dar nu şi corect. Este o provocare pentru Ministerul Economiei, Guvern, Ministerul Finanţelor şi pentru toţi economiştii", a menţionat Lazăr.