Modificările la Legea privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, ce trebuie să cunoască un contabil ?
La data de 01.07.2011 (Monitorul Oficial nr. 107-109 din 01.07.2011) au intrat în vigoare modificările la Legea nr.289-XV din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale
Se operează următoarele modificări, completări care urmează să fie cunoscute de fiecare contabil:
Plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(3) din prezentul articol, se efectuează în modul următor:
a) prima zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă se suportă din contul persoanei asigurate;
b) a doua zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă se plăteşte din mijloacele financiare ale angajatorului;
c) începînd cu a treia zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
Plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA, de cancer de orice tip sau de apariţia riscului de întrerupere a sarcinii, precum şi plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă femeilor gravide care se află la evidenţă în instituţiile medico-sanitare, se efectuează integral de la bugetul asigurărilor sociale de stat, începînd cu prima zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă.
Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă
(1) Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:
a) 60% din baza de calcul stabilită conform art.7 - în cazul unui stagiu de cotizare de pînă la 5 ani;
b) 70% din baza de calcul stabilită conform art.7 - în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
c) 90% din baza de calcul stabilită conform art.7 - în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de cancer de orice tip este de 100% din baza de calcul stabilită conform art.7.
Comentarii:
Modificări semnificative privind modul de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitatea de muncă. Plata indemnizaţiei pentru incapacitatea de muncă cauzată de boli obişnuite pentru 1 zi calendaristică nu se achită persoanei asigurate, pentru a doua zi se achită din contul angajatorului. Începînd cu a treia zi de incapacitate temporară de muncă, indemnizaţia se plăteşte din contul bugetului asigurărilor de stat. Responsabilitatea contabilului creşte pentru corectitudinea calculării indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă. Acesta va urma să determine corect dacă certificatul este prezentat pentru boală obişnuită, sau pentru incapacitate temporară de muncă a femeilor gravide care se află la evidenţă în instituţiile medico-sanitare, de exemplu? Luînd în consideraţie practica existentă privind completarea de către medici a certificatelor de boală, presupun că ne vom confrunta cu mari probleme la acest compartiment. Şi contabilii vor fi obligaţi să facă lecţii şi de medicină pentru a putea desluşi şi citi buletinele de boală.
De asemenea, atrageţi atenţie că cuantumul maxim al indemnizaţiei pentru incapacitatea de muncă este de 90% din baza de calcul.