Întrebare:
În cazul în care o persoană apropiată a unui angajat a decedat, angajatul va putea beneficia de concediu suplimentar? Cum se va calcula acest concediu?
Răspuns:
Conform articolului 121 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154 din 28.03.2003, angajații pot beneficia de concediu suplimentar în mai multe cazuri, cum ar fi cei care lucrează în condiţii vătămătoare, nevăzătorii şi tinerii în vârstă de până la 18 ani, salariaţii din unele ramuri ale economiei naţionale etc.
Totodată, în articolul 121, alineat (5) din Codul muncii, se face trimitere și la convenţiile colective, la contractele colective sau cele individuale de muncă unde de asemenea pot fi prevăzute şi alte categorii de salariaţi cărora li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, precum şi alte durate (mai mari) ale concediilor decât cele specificate în cod.
Respectiv, în articolul 11 al Convenţiei colective (nivel naţional) nr. 2 din 9 iulie 2004, la prezentarea actelor respective, salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:
- căsătoria salariatului - 3 zile;
- căsătoria copilului salariatului - 1 zi;
- înfierea copilului - 1 zi;
- decesul părinților, socrilor, soţului (soţiei), copilului - 3 zile;
- decesul fratelui/surorii; bunicului/bunicii - 1 zi;
- părinţilor care au copii în clasele I şi II - 1 zi la începutul anului şcolar şi 1 zi la sfârşitul anului şcolar;
- încorporarea în rândurile Armatei Naţionale a membrului familiei - 1 zi.
Concediul menţionat mai sus se acordă strict în timpul survenirii evenimentului şi nu poate fi transferat în altă perioadă.
În articolului 13 se menționează că sub incidenţa Convenţiei cad toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică. Concediul anual suplimentar plătit este un drept garantat și de Constituție, prin articolul 43 aliniat (4), în care se menționează că caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sînt garantate.
Conform punctului 6, aliniat 2) al Hotărîrii Guvernului nr. 426 din 26.04.2004 privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu, pentru alte cazuri prevăzute de legislaţie, de convenţiile colective şi/sau contractele colective, precum şi cele individuale de muncă, când lucrătorilor li se garantează salariul mediu pe durate de timp exprimate în zile lucrătoare, salariul mediu se calculează pe o zi lucrătoare, conform programului de muncă stabilit la întreprindere.
Potrivit punctului 10 din hotărârea menționată, salariul mediu pe o zi lucrătoare se calculează prin împărţirea salariului pe 3 luni, în care se includ toate formele de cîştig şi compensaţii, precum şi salariul păstrat pe durata deplasărilor, la numărul zilelor efectiv lucrate în această perioadă (inclusiv prestaţiile în zilele de odihnă şi cele de sărbătoare).
Exemplu:
La data de 29 decembrie, angajatului X i s-a acordat 1 zi de concediu suplimentar în legătură cu decesul bunicului său. În luna noiembrie acesta a avut un salariu de 3230 lei, în octombrie - 3112 lei, în septembrie - 3225 lei. Care va fi salariul pentru 1 zi de concediu suplimentar al angajatului X?
Rezolvare:
Luni / Indicatori |
Salariu lunar calculat (brut) |
Zile lucrate |
septembrie |
3225 |
22 |
octombrie |
3112 |
22 |
noiembrie |
3230 |
21 |
total |
9567 |
65 |
Calculăm salariu mediu pentru 1 zi de muncă (salariu total/zile lucrate) = 9567 / 65 = 147,18 lei
Prin urmare, angajatul va primi un salariu de 147,18 lei pentru o zi de concediu suplimentar.
De menţionat că concediile de odihnă anuale suplimentare plătite reprezintă venituri pentru beneficiarii acestor concedii. Respectiv, din totalul lor se vor calcula contribuțiile de asigurări sociale (23% și 6%), primele de asigurări medicale (4,5% și 4,5%), precum și impozitul pe venit la sursa de plată.
Totodată, la deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor vizate de către entitate, este necesar să se țină cont de prevederile art. 24 alin. (1) din Codul fiscal, potrivit căruia se permite deducerea cheltuielilor ordinare şi necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv în cadrul activităţii de întreprinzător.