Guvernul, în şedinţa din 18 aprilie, a susţinut proiectul pentru completarea Legii nr.102-XV din 13 martie 2003 privind ocuparea forței de muncă și protecția socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în Parlament.
Cabinetul de miniştri, a acceptat propunerea de a apropia serviciile Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și structurilor ei teritoriale de necesitățile cetățenilor, oferindu-le posibilitatea să se înregistreze la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă în a cărei rază teritorială au domiciliul sau reședința.
În nota informativă la proiect, se specifică că, Guvernul a aprobat un nou proiect de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă, care vine deja cu soluții privind problemele abordate în inițiativă legislativă. Art. 20 din proiectul de lege menționat prevede că, pentru a obține statut de șomer, persoana trebuie să fie înregistrată la o agenție teritorială pentru ocuparea forței de muncă. Astfel, conform noului proiect de lege, persoana aflată în căutarea unui loc de muncă poate să se adreseze și să se înregistreze la orice agenție teritorială pentru ocuparea forței de muncă, în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reședință.
Cu referire la propunerea privind includerea absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior cu statut de copil orfan în lista categoriilor de persoane a căror angajare este facilitată de către stat prin acordarea subvențiilor angajatorilor, este menţionată necesitatea stimulării angajatorilor care angajează tineri, absolvenții instituțiilor de învățămînt fiind consideraţi vulnerabili pe piața muncii.
Noul proiect de lege stabilește lista persoanelor care necesită suport suplimentar pe piața muncii, printre care sunt tinerii cu vârstă cuprinsă între 16-24 ani. În context, proiectul de lege nominalizat determină și măsurile de ocupare a forței de muncă destinate anume acestei categorii de persoane.
Astfel, în scopul facilitării angajării tinerilor cu vârstă cuprinsă între 16-24 de ani, art. 34 din proiectul de lege prevede stimularea angajatorilor care organizează stagiul profesional pentru șomerii fără vechime în muncă, aceștia cuprinzând, prioritar, absolvenții instituțiilor de învățământ. Stimularea se va realiza prin acordarea subvenției în mărime de 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, iar tinerii șomeri vor beneficia și de o bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 15% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent.
Noul proiect de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă constituie una din prioritățile Executivului şi este reflectată în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018, a fost anunţată oportună promovarea propunerilor expuse în inițiativa legislativă în cadrul noului proiect de lege cu privire la promovarea ocupării forței de muncă.