Nou! A fost publicată Instrucțiunea privind modul de utilizare a serviciilor fiscale electronice
În Monitorul Oficial din 26 septembrie, a fost publicată Instrucțiunea privind modul de utilizare a serviciilor fiscale electronice, aprobată prin Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 1223 din 26 august 2014.
Instrucţiunea privind modul de utilizare a serviciilor fiscale electronice a fost elaborată în conformitate cu prevederile Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24.04.1997, în conformitate cu prevederile Legii nr.264-XV din 15.07.2004 "Cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală" şi stabileşte modul de accesare şi utilizare a serviciilor fiscale electronice, precum şi modul de întocmire, semnare, transmitere şi recepţionare a documentelor fiscale electronice de către contribuabili, utilizând metode automatizate de prezentare a acestora în formă electronică prin intermediul serviciilor fiscale electronice.
Accesul entităţii raportoare la serviciile fiscale electronice se acordă în baza Acordului-tip de conectare la serviciile fiscale electronice a persoanelor juridice încheiat cu Operatorul, după modelul-tip indicat în Anexa nr. 1 la Instrucţiune, la prezentarea documentelor prevăzute în Instrucțiune. În acest Acord sunt indicate drepturile și obligațiile părților, durata lui, indicații cu privire la răspunderea părților și cauzele încetării acordului.
Pentru a accesa serviciile fiscale electronice, entitatea raportoare, cu statut de persoană juridică, va înregistra pe portalul www.servicii.fisc.md persoanele responsabile - utilizatori ai serviciilor fiscale electronice. Totodată, sunt indicate și actele care trebuie să fie prezentate ca entităţile raportoare să beneficieze, cu titlu gratuit, de acces la aceste servicii în baza Acordului de conectare la serviciile fiscale electronice a persoanelor juridice.
Suspendarea sau blocarea accesului entităţii raportoare la serviciile fiscale electronice este efectuată de către IFPS, IFS teritoriale sau Operator cu indicarea obligatorie a motivului suspendării/blocării. În urma suspendării/blocării accesului la aceste servicii, entitatea raportoare va primi, în mod automatizat, prin poşta electronică, notificare despre acest fapt.
Entitatea raportoare care descoperă că documentul fiscal electronic prezentat anterior conţine o greşeală sau o omisiune, are dreptul să prezinte un document fiscal electronic corectat, cu respectarea prevederilor Codului fiscal, al prezentei Instrucţiuni şi ale altor acte normative în vigoare. Anularea documentelor fiscale electronice anterioare se va efectua în modul stabilit de IFPS.
Serviciul va fi disponibil 24/24 ore, 7 zile pe săptămână, 365 de zile în an, iar în cazul posibilelor întreruperi a accesării serviciului (în urma lucrărilor de deservire tehnică), operatorul va informa prealabil, entităţile raportoare despre fiecare situaţie prin intermediul portalului www.servicii.fisc.md.
Prezenta Instrucțiune intră în vigoare la data publicării, iar în același timp se abrogă Instrucțiunea veche privind modul de prezentare a dărilor de seamă fiscale în formă electronică, aprobată prin Ordinul IFPS nr. 183 din 30.03.2012.