Întrebare: Întreprinderea „X” a decis să achite angajatului său „Y” taxa de studii în cadrul USM. Pentru anul de studii 2008–2009 în acest scop a fost achitată suma de 5000 lei. Este întreprinderea obligată să calculeze şi să achite primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din suma transferată pentru studii?
Răspuns: Potrivit art.3 din Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002, prin noţiunea „alte recompense” se subînţelege orice altă sumă decît salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute în anexa nr. 3 la acelaşi act legislativ, la care nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
În cazul nostru, sumele achitate de către administraţia întreprinderii "X” angajatului „Y” pentru achitarea taxei de studii la о instituţie de învăţămînt superior reprezintă pentru angajatul respectiv о sursă suplimentară de venit, deoarece în lipsa acesteia, angajatul ar fi fost nevoit să achite cheltuielile date din surse proprii.
Totodată, ele nu constituie plăţi salariale şi nu sînt enumerate în anexa nr. 3 la Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002 ca drepturi şi venituri la care nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Astfel, sumele alocate de către administraţia întreprinderii "X” angajatului pentru acoperirea cheltuielilor de studii se includ în categoria "alte recompense” şi constituie bază de calcul pentru primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atît pentru angajator, cît şi pentru angajat.