Întrebare: Instituţia „X” a obţinut un grant pentru executarea unor lucrări de cercetare. Aceasta a încheiat contracte de prestare a serviciilor cu persoane fizice, conform cărora urma să le achite careva remunerări. Urmează a fi calculate şi reţinute primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală din sumele achitate persoanelor fizice conform contractelor de prestare a serviciilor sau nu?
Răspuns: Conform pct. 26 din anexa nr. 3 la Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002, nu constituie bază de calcul pentru calcularea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sumele primite de persoane fizice asigurate sub formă de granturi (ajutor cu titlu gratuit), acordate de instituţii internaţionale şi naţionale, de organizaţii (fundaţii) internaţionale de binefacere, precum şi de agenţi economici, în mărimea stabilită de legislaţie.
În cazul nostru, grantul a fost obţinut de către o persoană juridică. Prin urmare, această sumă nu poate fi atribuită la cele prevăzute de pct. 26 din anexa nr. 3 la Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002. Totodată, sumele achitate persoanelor de către instituţia „X” au fost obţinute de către persoanele fizice în bază de contract de executare de lucrări sau prestare de servicii. Deci, aceste sume se încadrează în noţiunea „alte recompense” şi, conform art. 3 şi pct. 27 din anexa nr.3 la Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002, la acestea urmează să fie calculate şi reţinute primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în mărimea stabilită de legislaţie, neluînd în consideraţie faptul că instituţia „X” achită sumele specificate din mijloacele financiare obţinute sub formă de granturi.
Este de menţionat că numai în cazul cînd sumele vor fi primite de către persoane fizice asigurate sub formă de granturi în limitele stabilite de legislaţie, conform pct.26 din anexa nr.3 la Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002, acestea nu vor constitui bază de calcul pentru primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.