Întrebare: Întreprinderea “X” a decis să acorde angajatului său „Y” un împrumut în sumă de 20000 lei pentru o perioadă de 3 luni fără aplicarea dobînzii. La acordarea sumei respective urmează să se calculeze şi să se achite primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală sau nu?
Răspuns: Conform art.3 din Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002, plăţile care cad sub incidenţa noţiunii de „alte recompense” urmează să constituie un venit pentru persoanele fizice. În cazul acordării unui împrumut pe un termen determinat (3 luni), fără aplicarea dobînzii, această sumă nu constituie un venit. Suma facilităţii acordată de către patron sub formă de dobîndă pe care ar fi trebuit să o achite angajatul la bancă în cazul contractării unui credit bancar, de asemenea, nu se califică ca „alte recompense”, deoarece acestea din urmă cuprind sumele plătite de angajator în folosul angajatului său, pe cînd suma dobînzii nu a fost plătită. Această sumă se atribuie la pct.27 din anexa nr.3 la Legea nr. 1593-XV din 26.12.2002 (convenţie civilă) şi constituie un drept la care nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
Deci, la suma de 20000 lei acordată de către întreprinderea „X” angajatului său „Y” drept împrumut nu se vor calcula şi nu se vor achita primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.