Raportul public de activitate al şefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat în 100 de zile de la investirea în funcţie
Astăzi, la 2 aprilie 2010, în sala de şedinţe a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat a avut loc conferinţa de presa în cadrul căreia dl Nicolae Platon, seful IFPS, a prezentat raportul sau de activitate în 100 de zile de la investirea în funcţie.
În discursul sau, dl Platon a vorbit atît despre realizările obţinute timp de 100 de zile de la investirea în funcţie si situaţia precedenta acesteia, cît si despre obiectivele pe viitor.
Astfel, seful IFPS s-a referit la rezultatele marcate în aceasta perioada, printre care se numără: reformarea întregului Serviciu Fiscal de Stat; lansarea „Declaraţiei electronice” si „Declaraţiei rapide” (cu bar-code); unificarea controlului la nivelul mun. Chişinău prin crearea Direcţiei generale control fiscal, care permite rotaţia inspectorilor implicaţi în verificarea agenţilor economici; schimbarea metodologiei de efectuare a controlului de la combinat la ramural; crearea comisiilor mixte pentru deblocarea activităţii producătorilor agricoli; crearea grupului de lucru pentru diminuarea poverii fiscale, îmbunătăţirea cadrului legislativ si înlăturarea lacunelor din legislaţia fiscala; monitorizarea permanenta a lanţului valoric la produsele sociale de prima necesitate etc. Tot la capitolul realizări, dumnealui a menţionat îndeplinirea planului de încasări în I trimestru 2010 la 99,7 %.
Totodată, dl Platon a făcut publice si sumele restantelor la Bugetul Public Naţional anulate în rezultatul amnistiei fiscale care a constituit 4,3 mld lei, apreciind acţiunea respectiva ca fiind una inechitabila fata de contribuabilii disciplinaţi. După ce s-a vorbit despre restanta la BPN la situaţia la 31 decembrie 2009, aceasta constituind 1,05 mld lei.
Ulterior, seful IFPS s-a referit la dinamica numărului de firme fantome în perioada anilor 2006 – 2010 si prejudiciul cauzat bugetului de stat. Astfel, doar în anii 2008-2009 de către Serviciul Fiscal de Stat au fost remise 341 sesizări organelor de drept în valoare de 4,9 mld lei. După care, au fost generalizate datele referitoare la situaţia acumulărilor sumelor TVA la buget si schemele de evaziune practicate în sfera importului, comercializării si prelucrării cărnii; sfera importului, comercializării si fabricării produselor alcoolice; sfera importului, comercializării si fabricării produselor slab alcoolice; si cea a distribuitorilor de branduri străine.
Încheind darea sa de seama publica privind activitatea în 100 de zile de la investirea în funcţie, dl Platon a specificat si obiective pe viitor, si anume: elaborarea Strategiei de dezvoltare a SFS pentru anii 2011-2015; introducerea indicatorilor de performanta pentru evaluarea inspectorilor; elaborarea metodologiei de efectuare a controalelor; implementarea metodelor si instrumentelor moderne pentru prevenirea evaziunii fiscale, prin intermediul secţiei de logistica si analitica, recent create în cadrul IFPS; trecerea treptata de la control fiscal la audit fiscal si acordarea asistentei suplimentare contribuabililor prin crearea centrelor regionale de consultanta, plasarea pe site a informaţiei privind practica fiscala, crearea IS „Centrul de instruire continua în domeniul fiscal”; unificarea dărilor de seama aferente unor tipuri de impozite si taxe; simplificarea declaraţiilor; implementarea contului unic al contribuabilului s.a.