Practica multor companii, atunci când plasează anunțuri de angajare, este să nu indice care este grila de salarizare. De ce? Pentru că, în așa fel, pot obține un angajat nou care se așteaptă la un salariu mai mic decât cel estimat.
Practica multor candidați, atunci când analizează ofertele de muncă, este să aplice mai întâi sau în exclusivitate la cele care menționează salariul, pentru că remunerarea financiară este un factor la fel de important ca responsabilitățile, beneficiile și cultura companiei.
Ce să faci atunci când vezi un job care îți face din ochi, dar nu știi la ce nivel este remunerată munca pe care o vei depune? Încearcă acești pași:
Prietenul la nevoie se cunoaște
Până când Moldova va ajunge printre țările unde transparența salariilor este un lucru obișnuit, apelează la lista ta de prieteni. Amintește-ți dacă știi pe cineva care a lucrat sau lucrează acum la acea companie sau știu pe cineva care lucrează acolo și află de la ei care este media salariilor.
De asemenea, Facebook dispune de o funcționalitate care permite angajaților și contributorilor unei companii sau organizații să se afișeze public ca membri ai echipei sau "Team Members" în engleză (vezi imaginea de mai jos). Căută cine sunt ei la secțiunea "Despre" a paginii companiei și inițiază o conversație, din care s-ar putea să afli mai multe decât doar despre salarii.
# Folosește puterea comunităților online
Dacă nu poți afla din anunțul de angajare care este salariul, să știi că nu ești singurul și pentru orice problemă, comunitățile online au găsit o soluție: platforme publice unde sunt colectate informații și review-uri despre diverse companii chiar de la angajații acestora, foști sau actuali.
Spre exemplu, site-ul international Glassdoor conține informații despre salarii, cum decurge interviul și chiar cum este mediul de lucru. Am căutat dacă există companii din Moldova care figurează pe site-ul Glassdoor și am putut găsi informații privind salariul pentru unele poziții la Endava, Starnet, Moldtelecom sau ProCredit Bank.
Totuși, puține companii se regăsesc în lista pentru Moldova și acestea sunt de obicei corporații și unele instituții de stat. Pe lângă asta, estimările se bazează pe una sau două contribuții, care nu garantează o valoare relevantă.
Astfel de platforme devin tot mai populare în România, spre exemplu undelucrăm.ro sau salarii-it.ro care se concentrează pe salariile din domeniul IT în particular, dar Republica Moldova încă nu a adoptat acest trend.
# Ce zice presa?
Dacă nu reușești să afli de la prieteni sau de pe site-uri specializate care sunt salariile companiei la care intenționezi să aplici, aceste informații "sensibile" pentru companii sunt vânate de către diverse publicații locale, iar subiectul băncilor este preferat de media în mod special.
Spre exemplu site-ul bancamea.md analizează care este nivelul mediu al salariilor din sectorul bancar din Moldova pentru 11 bănci din țară. Fă o căutare pe Google și pentru compania ta.