Anual, 2500 de întreprinzători, dintre care 200 de migranți sau rude de gradul I ale acestora, vor fi instruiți în vederea dezvoltării abilităților antreprenoriale. Acest lucru este prevăzut de Planul de acțiuni pe anii 2018-2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.
„Este un proiect important, pentru că, statistic vorbind, numărul întreprinderilor mici şi mijlocii în Republica Moldova constituie 98,7% din numărul total de întreprinderi şi oferă locuri de muncă pentru mai mult de 61% din numărul total de angajați din țara noastră", a subliniat premierul Pavel Filip.
Totodată, statul va învăța agenții economici cum să-și găsească parteneri externi de afaceri și va spori numărul de antreprenori informați despre cadrul legal care reglementează activitatea IMM-urilor.
De asemenea, Guvernul va susține femeile în afaceri. Astfel, în fiecare an 100 de afaceri nou create de către femei vor fi finanțate cu granturi mici și alte zece afaceri cu potenţial de export - cu granturi pentru investiţii mari. Aceste acțiuni vor face posibilă crearea a 200 de locuri de muncă anual.
Totodată, antreprenorii vor beneficia de garanții financiare pentru crearea și dezvoltarea afacerilor. În anul curent, IMM-urile vor avea acces la 197 de garanții financiare.
Planul de acțiuni mai prevede și includerea, în programul pentru învăţământul liceal, a conţinuturilor privind „economia verde". De asemenea, va fi elaborat un document de politici privind dezvoltarea ecosistemului pentru inovare digitală şi susţinere a start-up-urilor.