Tranziţia la SIRF: moft sau necesitate?!
Actual agenţii economici de pe teritoriul Republica Moldova prezintă rapoartele financiare conform cerinţelor Standardelor Naţionale de Contabilitate, însă pe viitor Republica Moldova urmează să înceapă a aplica Standardele Internaţionale de Raportare Financiară pe parcursul anului 2012. În ultima perioadă de timp în presă au apărut adresări de a amâna trecerea la SIRF, ba chiar se şi discută despre o eventuală renunţare de a trece la SIRF pentru multe entităţi de interes public din Moldova.
Trecerea la SIRF trebuie privită ca o reformă deosebit de importantă pentru dezvoltarea ţării, ca un pas în contextul integrării europene, aceasta se adresează în primul rînd profesioniştilor financiar-contabili care ar trebui să acorde sprijin Guvernului întru realizarea acestui deziderat de o importanţă strategică pentru Moldova.
Recent într-un comunicat comun al aşa numitului grup Big 4, format din 4 companii internaţionale de audit, comunitatea financiară internaţională este îndemnată să utilizeze un standard comun de raportare financiară – SIRF.
Sistemul de contabilitate este un element foarte important al infrastructurii economiei de piaţă ce leagă împreună atît organizaţiile particulare, cît şi cele de stat. El prezintă informaţia necesară pentru adoptarea hotărărilor economice la atît la nivel micro, cît şi macro. Activitatea economică externă a ţărilor, crearea întreprinderilor mixte şi a companiilor transnaţionale, atragerea investiţiilor străine în economie scot în prim plan cerinţele faţă de perfecţionarea sistemului de informaţie economică a întreprinderilor şi formarea sistemului de evidenţă construit pe principiile prevăzute de standardele internaţionale.
Internaţionalizarea businessului presupune informarea participanţilor la toate etapele – de la studierea sferei de aplicare a surselor financiare pînă la obţinerea rezultatelor dorite. Activitatea economică a companiilor transnaţionale cuprinde interesele investitorilor din multe ţări, din care cauză darea lor de seamă este orientată spre cerinţele standardelor internaţionale privitor la întocmirea şi prezentarea dărilor de seamă financiare.
Adoptarea de către utilizatori a hotărîrilor juste şi oportune e posibilă numai în baza informaţiei obiective şi succesive, prin aceasta explicîndu-se necesitatea utilizării SIRF. Aşadar, informaţia financiară autentică, transparentă şi comparabilă, este foarte importantă pentru funcţionarea eficientă a pieţei de capital.
Totodată, un efort important în popularizarea SIRF o realizează şi publicaţiile de profil. Implementarea SIRF va contribui la creşterea atractivităţii investiţionale a companiilor din Republica Moldova, va spori gradul de transparenţă al mediului de afaceri autohton şi va spori gradul de credibilitate al rapoartelor financiare atît în Moldova, în faţa acţionarilor, autorităţilor statale, cît şi în exterior, în rîndul investitorilor şi organismelor financiare internaţionale.
Printre principalele probleme cu care se confruntă companiile în ceea ce priveşte aplicarea SIRF sunt:
• insuficienţa numărului de experţi contabili care cunosc ce sunt SIRF şi cum acestea sunt aplicate în practică;
• costurile înalte pe care le presupune trecerea la SIRF;
• lipsa transparenţei în cadrul unei bune părţi a companiilor;
• mentalitatea învechită a managementului;
• existenţa companiilor de tip off-shore;
• lipsa datelor privind istoricul financiar al companiilor în subiecte sensibile ce ţin de provenienţa mijloacelor băneşti şi circuitul financiar al acestora;
• lipsa informaţiilor ce ţin de adevăraţii beneficiari ai activităţilor economice desfăşurate de o parte din companii;
• calificarea insuficientă a personalului;
• limitările impuse de existenţa unor sisteme IT învechite.
Kiril Altukhov, expert al companiei KPMG, filiala din Federaţia Rusă, susţine că din cauza lipsei transparenţei, companiile de audit nu pot efectua evaluări corecte. Potrivit expertului, o mare problemă pentru auditori vine din faptul că companiile nu divulgă care au fost costurile reale ale achiziţionării unor active în perioada privatizării de la începutul anilor 90 ceea ce creează companiilor de audit probleme în procesul de investigare al acestor companii. O altă problemă importantă se referă la numeroasele diferenţe ce apar între standardele contabile naţionale şi SIRF. Expertul rus consideră că o bună parte din problemele cu care se confruntă contabilii în procesul de trecere la SIRF ar putea fi depăşite prin instruirea şi pregătirea calificată de către profesionişti. „Trecerea la SIRF presupune investiţii şi eforturi importante însă, în Rusia, dar şi în alte ţări, un contabil care este expert în domeniul SIRF, cîştigă de 5-6 ori mai bine decît un contabil care nu ştie ce sunt acestea şi cum se aplică ”, conchide Kiril Altukhov.
În Republica Moldova SIRF vor fi aplicate de următoarele entităţi:
1. Entitatea de interes public care ţine contabilitatea şi întocmeşte rapoartele financiare conform S.I.R.F.
2. Entităţile care aplică sistemul contabil complet în partidă dublă, care ţin contabilitatea şi întocmesc rapoartele financiare în baza S.I.R.F. sau S.N.C., conform politicii de contabilitate.
Cea mai mare problemă a tranziţiei Moldovei la SIRF este legată de lipsa cadrelor care ar cunoaşte cum trebuie aplicate SIRF. Există anumite cunoştinţe la nivel teoretic însă nu există experienţă in utilizarea practică. Succesul aplicării SIRF în Moldova depinde de efortul conjugat al profesioniştilor, autorităţilor, sectorului asociativ şi al mediului academic în special în ceea ce ţine de procesul de instruire, al modificării unor mentalităţi şi al abordărilor manageriale ale companiilor.
SIRF înseamnă un alt nivel al managementului.
Iavorschi Irina,
ASEM Facultatea “Contabilitate”,
anul III, grupa CON 295