Modificările în Codul Fiscal care se vor aplica din 01 ianuarie 2024 efectuate în baza Legea pentru modificarea unor acte normative Nr. 212 din 20 iulie 2023 aduc unele schimbări care vor genera bătăi de cap suplimentare pentru contabili, dar și pentru asociații entităților care aplică regimul fiscal al agenților economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii stabilit prin capitolul 71 din Codul Fiscal.
Astfel art. 541 din Codul Fiscal se completează cu alineatul (32) cu următorul cuprins:
„(32) În situația în care, pe parcursul perioadei fiscale, oricare dintre asociații/acționarii întreprinderilor reglementate de prezentul capitol deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de 3 întreprinderi mici și mijlocii, aceștia trebuie să stabilească subiectul pentru care se aplică regimul de impozitare în modul general stabilit de titlul II.
Regimul de impozitare în modul general stabilit se aplică începând cu trimestrul în care se înregistrează situația respectivă, astfel încât condiția referitoare la numărul maxim de 3 întreprinderi mici și mijlocii la care oricare dintre asociați/acționari deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot să fie îndeplinită.”
Înțelegem intenția legiuitorilor de a constrânge aplicarea optimizării fiscale în cazul aplicării regimului fiscal respectiv, dar considerăm că o dată cu introducerea prevederilor date statul trebuie să ofere și un mecanism fiabil de stabilire acestor situații. Cu siguranță că unii contribuabili onești se vor trezi în situații neplăcute cînd va fi recalculat impozitul pe venit, deoarece în unele cazuri va fi destul de dificil de controlat condițiile reglementărilor noi.
Un alt aspect care poate genera conflicte între contribuabili și organele de control, este cazul când în cadrul controlului se va stabili că unul din asociații deține cote de participație de exemplu la 5 întreprinderi care aplică acest regim fiscal special. Întrebarea: la care 2 entități din cele 5 organele de control vor alege să aplice regimul de impozitare în modul general stabilit?
Un aspect pozitiv adus de modificările legislative, din anul 2024 în obiectul impunerii cu impozit pe venit de 4% nu se va include veniturile rezultate din diferența de curs valutar și/sau diferența de sumă.