Taxa de la posesorii de câini se include in sistemul impozitelor și taxelor locale. Subiecţi ai impunerii cu taxa de la posesorii de câini sunt persoanele fizice care locuiesc în blocuri locative - locuinţe de stat, cooperatiste şi obşteşti, precum şi în apartamente privatizate (art. 290 lit. k) Codul fiscal). Baza impozabilă a taxei de la posesorii de câini o constituie numărul de cîini aflaţi în posesiune pe parcursul unui an.
Cota taxei de la posesorii de câini se stabilește de către autorităţile administraţiei publice locale (consiliul local) conform locului amplasării blocurilor locative - locuinţe de stat, cooperatiste şi obşteşti, precum şi apartamente privatizate – în lei anual pentru fiecare câine, în funcție de numărul de câini aflați în posesia subiectului impunerii (art. 292 alin. (2) și anexa la Titlul VII al Codului fiscal).
Taxa de la posesorii de câini se calculează de către organele împuternicite de autoritatea administraţiei publice locale, în funcţie de numărul de cîini aflaţi în posesiunea subiectului impunerii pe parcursul unui an şi cota taxei stabilită de către autoritatea administraţiei publice locale (art. 293 alin. (2) din Codul fiscal).
Notă. Cota anuală a taxei pentru posesorii de câini în orașul Chișinău, conform Deciziei Consiliului municipal Chişinău nr.9/2 din 23.06.2024 constituie 120 lei, care a rămas aceeași ca și în anul 2023. Decizia nr.9/2 din 23 iulie 2024 cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024 a intrat în vigoare la data de 26 iulie 2024.
Termenul de achitare a taxei de la posesorii de câini este determinat conform condițiilor stabilite de autoritatea administraţiei publice locale, potrivit Anexei la Titlul VII Codul fiscal. În conformitate cu prevederile art. 294 alin. (2) din Codul fiscal, taxa de la posesorii de câini poate fi achitată nemijlocit organului împuternicit de autoritatea administraţiei publice locale.
De plata taxei sunt scutiți:
- persoanele nevăzătoare;
- posesorii de câini, care au înregistrat câinele în Registrul Electronic al Animalelor de Companie (REAC) în anul 2021;
- persoanele, posesoare de câini, care au înregistrat câinele în REAC pe parcursul anului fiscal, de la data înregistrării;
- persoanele care au înregistrat câinele în REAC, adoptat dintr-un azil din municipiul Chișinău, CEST – Centrul de capturare și sterilizare a câinilor fără stăpân Chișinău sau orice alt azil care are acord de colaborare cu Secția control și protecția animalelor din cadrul DGLCA (SCPA) ori adoptat de la curatorii care au contract cu SCPA, de la data înregistrării;
- pensionarii, care întrețin până la 3 câini sterilizați, în caz de semnare a acordului de responsabilitate cu SCPA;
- curatorii și voluntarii, care au semnat un acord privind deținerea responsabilă cu SCPA;
- deținători ai căror animale de companie au succes în competițiile sportive (primele 3 locuri) sau o carieră de succes la expoziții (titluri) – în cazul în care clubul emitent de titluri are contract de responsabilitate cu SCPA.
Menționăm că Parlamentul a votat în lectură finală proiectul politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025, iar una dintre prevederile acestuia se referă la eliminarea taxei pentru posesorii de câini.